Rezultati studije od koristi za definisanje nacionalne politike ekonomskog rasta




Rezultati studije od koristi za definisanje nacionalne politike ekonomskog rasta

Profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Maja Baćović, objavila je rad u međunarodnoj naučnoj internetskoj biblioteci Donja Šlesko digitalna biblioteka (DBC) , na temu koja istražuje ukupnu faktorsku produktivnost i ekonomski rast u sedam balkanskih zemalja sa višim srednjim dohotkom.

Rezultati studije mogu se koristiti u definisanju prioriteta nacionalnih politika, jer postoje različitosti među sektorima u smislu njihovog uticaja na zapošljavanje i ekonomski rast.

Istraživanje u ukupnoj privredi i na nivou sektora (poljoprivreda, industrija i usluge),  obuhvatilo je Albaniju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Rumuniju, za period od  2000. do 2017.

Ovo je prva studija koja predstavlja procjene ukupne faktorske produktivnosti (TFP)  na sektorskom nivou za odabranu grupu zemalja, a ujedno i prva studija koja predstavlja procjene TFP-a u ukupnoj ekonomiji za odabrani vremenski period.

“Ukupna faktorska produktivnost (TFP) je važna determinanta ekonomskih fluktuacija, ekonomskog rasta i razlika u dohotku po glavi stanovnika među zemljama, što je potvrđeno mnogim empirijskim studijama”, objasnila je profesorica Baćović..

Ona dodaje da je u Crnoj Gori, prosječna stopa rasta TFP-a rasla je u prethodnoj deceniji, iako je i dalje relativno niska, dok su rast kapitala i rast iskorištenosti kapitala, uz rast zaposlenosti, bili dominantni izvori ekonomskog rasta.

„Ako se uporede prosječne stope rasta TFP-a za ukupnu ekonomiju i na nivou sektora za sve ekonomije u uzorku, rast TFP-a u industriji je u najvećoj korelaciji sa ukupnim rastom TFP-a i bio je pozitivan u svim zemljama. Najniži rast produktivnosti ostvaren je u sektoru usluga. Sektor usluga je, sa druge strane, bio generator najvećeg rasta zaposlenosti“, navodi profesorica Baćovič.

Na slične zaključke ukazalo je je i istraživanje sprovedeno na uzorku od 26 evropskih ekonomija (Baćović, 2021), koje je pokazalo da je rast faktorske produktivnosti (TFP) bio najveći u poljoprivredi i industriji, i relativno visok u uslugama koje su bazirane na unapređenje znanja i modernih tehnologija (IT sektor, finansijske usluge). U ostalim uslugama bio je izraženo nizak.

“O značaju rasta multifaktorske produktivnosti govori i rezultat istraživanja koji je pokazao da je rast produktivnosti doprinio polovini rasta proizvodnje u evropskim zemljama u posljednje dvije decenije, dok je druga polovina prvenstveno rezultat rasta vrijednosti osnovnih sredstava i zaposlenosti”, dodaje profesorica Baćović.

Istraživanja su pokazala da je rast produktivnosti tokom posljednje tri decenije uglavnom rezultat unapređenja fizičke infrastrukture, obrazovanja, tržišne efikasnosti, inovacija i institucionalne infrastrukture.

 

Za više informacija:

Baćović, Maja. Total factor productivity growth in upper middle-income Balkan countries from 2000-2017, total economy and sectoral approach: growth accounting method, Argumenta Oeconomica, 1(46), 2021, p. 79-97, DOI: 10.15611/aoe.2021.1.04 2021. https://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/152470/edition/110255



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.