Inovacije su osnovni faktor tehnološkog progresa i ekonomskog razvoja – poručeno sa panela održanog na Ekonomskom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Panel diskusija o značaju inovacija za ekonomski razvoj Crne Gore održana je danas na Ekonomskom fakultetu u okviru festivala „Dani nauke i inovacija“, tradicionalnog godišnjeg događaja u organizaciji Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Na otvaranju panela, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Mijat Jocović je, pozdravljajući partnere iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Fonda za inovacije, Privredne komore Crne Gore, Američke privredne komore, i kolege sa Univerziteta Crne Gore, istakao značaj zajedničke poruke koja je danas poslata – da su inovacije osnovni faktor tehnološkog progresa i ekonomskog razvoja: “Osnovna pretpostavka inovacija je znanje. Zato je neophodno i da obrazovne institucije pokažu potreban nivo fleksibilnosti da se integrišu u savremene tokove i promovišu  kreativnost, inovativnost i preduzetnički način razmišljanja. To je veoma važan proces u kojem moramo djelovati personalno i institucionalno.” Poručio je Jocović. On je istakao i to da je opredjeljenje Ekonomskog fakulteta da bude važna karika u tom procesu i da doprinese realizaciji važnih nacionalnih inovacionih strategija.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović je poručila da je značaj inovacija za ekonomski razvoj Crne Gore i društva u cjelini nešto što je uvijek aktuelno, posebno u mladim ekonomijama koje treba da pronađu adekvatan model razvoja: "Iako su u žiži interesovanja, ne samo Crne Gore već i cijelog svijeta, inovacije zahtijevaju vidljivost i razumijevanje na svim nivoima društva kako bi se njihov razvoj usmjeravao na pravi način. Vlada Crne Gore prepoznaje značaj razvoja zasnovanog na znanju i inovacijama i shodno političkim prioritetima, u okviru svog programa rada, aktivnim mjerama podrške doprinosi jačanju postojećih kapaciteta, promociji naučnoistraživačke i inovacione djelatnosti, sa posebnim osvrtom na oblasti koje su prepoznate kao prioritetne, prevashodno u domenu pametne specijalizacije", poručila je ministarka Šćepanović.

U radnom dijelu panel diskusije, čiji je moderator bila Milena Lipovina-Božović, docent na Ekonomskom fakultetu, učestvovali su: Marijeta Barjaktarović-Lanzardi (Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja), Bojana Femić-Radosavović (Fond za inovacije CG), Velibor Bošković (Naučno tehnološki park), Marko Miročević, (Američka privredna komora) i Tanja Radusinović (Privredna komara Crne Gore).

Panel diskusija koja je održana u okviru  festivala „Dani nauke i inovacija“ je bila prilika da se ukupnoj društvenoj i akademskoj zajednici, sa posebnim akcentom na studentsku populaciju, skrene pažnja da su inovacije jedan od ključnih temelja razvoja napredne ekonomije, ali i društva u cjelini, poručeno je sa panela.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.