Studentski mentoring na Ekonomskom fakultetu




Studentski mentoring na Ekonomskom fakultetu

STUDENTSKI MENTORING

O PROJEKTU

Mentorstvo je poseban, interaktivan odnos koji obuhvata razmjenu znanja, perspektiva i iskustava između mentora i mentija, kroz koji mentor podstiče mentija na profesionalni i lični razvoj. Mentor i mentija rade zajedno na otkrivanju i razvijanju mentijevih sposobnosti, talenata i vještina, a cilj mentorstva je da stvori prostor za promišljanje, lično i profesionalno napredovanje mentija. U ovom zajedničkom poduhvatu mentora i mentija na određeno vrijeme, mentor ima ulogu onoga koji podržava i prati.

Mentija dobija priliku da stekne bolji uvid u sopstvene mogućnosti, znanja i interesovanja. Uči kako da formuliše ciljeve svog kontinuiranog razvoja, kako ličnog tako i profesionalnog, unaprjeđuje sopstvene kapacitete i širi postojeću mrežu kontakata.

KO JE STUDENT MENTOR?

Student mentor je student sa druge ili treće godine studija koji zna koja je uspješna formula za polaganje ispita. Uputiće Vas u to šta su kolokvijumi, kako funkcionišu vježbe, koje knjige treba da koristite, kao i u to kako izgleda polaganje ispita. Stariji kolega koji Vam je dodijeljen će Vam pružiti i psihološku podršku, i savjetovati Vas kako da rasporedite vrijeme da biste uspješno započeli studijsku godinu.  

KO JE MENTIJA?                             

Mentija je student prve godine fakulteta koji ima potrebu za podrškom koju će joj pružiti mentor i koji želi da unaprijedi stečena znanja, razvije se na ličnom planu, nauči nešto novo, ali i da dobije konkretan savjet. Mentiji su lično odgovorni za svoje učenje i razvoj, ali na tom putu imaju podršku mentora. Uloga mentija zahtijeva otvorenost za nove načine rada i komunikacije, želju za preispitivanjem i istraživanjem sebe, spremnost za izazove i promjene i ličnu odgovornost za učenje i razvoj. 

KARAKTERISTIKE EFEKTIVNOG STUDENTA MENTORA:

Posjeduje dobru komunikaciju,

podstiče kritičko mišljenje,

Posvećen je i pruža ti podršku

Daje odgovore, ali ti pomaže da sam(a) dođeš do rješenja,

Raspoloživ i izdvaja svoje vrijeme za tebe.

ZAŠTO VAM JE POTREBAN STUDENT MENTOR:

Lakša je saradnja sa vršnjakom, nego sa fakultetskim osobljem,

Spremnije započinjete studijsku godinu,

Učite kako da bolje rasporedite svoje vrijeme,

Širite mrežu poznanstava,

Spoznate vještine dobre komunikacije.

PREDNOSTI MENTORSTVA NA FAKULTETU               

Najveća prijednost mentorstva je što daje mnogo veću mogućnost ispunjenju vaših ciljeva. To je zato što postoji neko ko vas provjerava, neko na koga ćete se ugledati i sa kim ćete provjeriti svoje ciljeve.                       

Razvićete strategije za bavljenje ličnim i akademskim pitanjima. Dolazak kod svog mentora sa ličnim, profesionalnim i akademskim problemima i sukobima pružiće vam iskustvo da se sami nosite sa njima sljedeći put kada se pojave.               Bićete izloženi novim perspektivama koje će vam pružiti vaš mentor. I iz takvog mentorskog odnosa, steći ćete takođe liderske i komunikacijske vještine. Obraćanje mentoru u redovnim intervalima i održavanje kontakta oko ciljeva pružiće vam odlične komunikacijske vještine. Nadamo se da ćete takođe moći da steknete liderske vještine pomažući svom mentoru u svim projektima na kojima možda rade.  

Benefiti mentora               

Pored toga što će mentori imati osjećaj lične satisfakcije, studenti mentori će biti u mogućnosti da upoznaju veliki broj studenata sa različitim iskustvima. Samim tim, dolazi do širenja studentskog networkinga. Takođe, studenti mentori će biti u mogućnosti da prisustvuju radionicama koje će organizovati Centar za razvoj karijere Ekonomskog fakulteta.

 

 

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.