Prijavi se za Akademiju mekih vještina do 20. oktobra




Prijavi se za Akademiju mekih vještina do 20. oktobra

Imajući u vidu trendove na tržištu rada, koji se odnose na sve veću tražnju za kadrom, koji pored stečenog formalnog obrazovanja ima razvijene meke vještine, Ekonomski fakultet će u ovoj školskoj godini svojim studentima i nastavnom kadru pružiti mogućnost za usavršavanje i unapređenje mekih vještina.

Pozivamo vas da se prijavite za prvu radionicu za unapređenje mekih vještina koja će biti održana 27. oktobra u 18:00h. Kako bi radionica mogla efikasno da se organizuje, broj učesnika je ograničen na 50. Prijave za učešće na radionici je potrebno poslati na e-mail adresu softskills.ef@ucg.ac.me. Prijave su otvorene do 20. oktobra.

Prvu radionicu vodiće Aleksandra Anđelić, internacionalni NLP trainer i Master Coach, koja će održati predavanje na temu „Značaj samopouzdanja za uspjeh“. Ciljna grupa su svi oni studenti  koji povremeno osjete nesigurnost,a posebno u situacijama kao što je polaganje ispita, izlaganje svog istraživanja, komunikacija sa kolegama. Na predavanju će studenti imati priliku da saznaju šta je to  zdravo samopouzdanje, kako dolazi do pada samopouzdanja i kako spriječiti da se to desi. Studenti koji budu željeli da rade na sebi, kroz ovu radionicu će naučiti kako da se suoče sa stresnim situacijama i na koji način mogu da savladaju tremu, oslanjajući se na snagu svoje volje.

Meke vještine, poznate i kao nekognitivne vještine, predstavljaju skup svih osobina, odnosno karakternih crta koje svako od nas posjeduje, a koje određuju način na koji mislimo, osjećamo i način na koji se ponašamo. One se mogu razvijati i unapređivati tokom cijelog života, ali je za to potrebno imati jaku ličnu motivaciju i uložiti veliki napor, jer se zapravo razvojem mekih vještina mijenjaju obrasci ponašanja i karakterne crte ličnosti pojedinca.

Apliciranjem za određeni posao šansu da budu pozvani na intervju pojedinci dobijaju tek kada ispune postavljene kriterijume koji se odnose na mjerljive vještine, stečene formlanim obrazovanjem. Ipak, mogućnost dobijanja posla za koji apliciraju pojedinci povećavaju ukoliko imaju razvijene meke vještine.  Naime, najnovija istraživanja pokazala su da poslodavci više cijene i traže kandidate koji imaju unapređen set mekih vještina u odnosu na kandidate koji nisu radili na usavršavanju ovih vještina, ali imaju visoku prosječnu ocjenu na studijama i veliki broj obuka kojima su radili na razvoju tehničkih veština.

Motivisan željom da studenti nakon završetka studija budu prepoznatljivi na tržištu rada i vrlo brzo budu nađu posao, Ekonomski fakultet će pružiti podršku svojim studentima u prvoj fazi razvoja mekih vještina, a to je faza učenja. Na Ekonomskom fakultetu će se od ove školske godine jednom mjesečno organizovati tematske radionice, koje bi imale za cilj usvajanje znanja o određenoj mekoj vještini.

“U ŽIVOTU ĆETE ILI MODIFIKOVATI SVOJE SNOVE ILI ĆETE RADITI NA UNAPRIJEĐENJU SVOJIH VJEŠTINA!”

Jim Rohn

Dobro došli!

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.