Izlaz iz krize moguć kroz funkcionalne institucije i novi ekonomski model razvoja – poručeno na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Mijat Jocović i rukovodilac Katedre za ekonomsku analizu i politiku prof. dr Nikola Milović učestvovali su u radu sjednice Odbora za ekonomiju, finansije i budžet čija je tema bila „Ekonomsko stanje, izazovi i prespektive“.

Dekan Jocović je tom prilikom kazao da je potrebno imati više povjerenja u institucije, jer nas jedino one, a ne pojedinci, mogu izvući iz krize u kojoj se trenutno nalazimo: „Moramo vjerovati više i u domaću pamet i znanje. Uvjeren sam da kreatori politika, kao u mnogim razvijenim zemljama, treba da konsultuju institucije – Univerzitet, CANU prilikom koncipiranja politika. To je u prethodnom periodu izostalo. Izostalo je prilikom koncipiranja reforme poreskih zakona, čiji efekti danas izazivaju oštre suprotstavljene komentare stručne jasvnosti, ali je i izostalo u mnogim slučajevima u prethodnim decenijama. Da budem precizan do kraja, nije Ekonomski fakultet kreirao model ekonomskog razvoja Crne Gore, a ako su profesori Ekonomskog fakulteta u prethodnim decenijama učestvovali u njegovom kreiranju, to nijesu nikada radili u ime Ekonomskog fakulteta, kao institucije, već kao pojedinci ili predstavnici politike. Ekonomski fakultet ne pripada nijednoj politici, već državi Crnoj Gori. Politike i političari, kao i mi i vi, prolazimo, a institucije ostaju.“ On je podsjetio prisutne i na to da su ministri finansija Damjanović i ekonomskog razvoja i turizma Đurović u prethodnom periodu, otkad je počeo mandat dekanu Jocoviću, kroz nekoliko javnih dogadjaja i zajedničkih aktivnosti pokazali kako treba da izgleda saradnja najstarije viskoškolske institucije i kreatora politika: „Zahvaljujem im se na tome i pozivam i vas i svu zainteresovanu javnost da koristi resurse domaće pameti, koja je sa ekspertima koje uvozite konkurentna često na medjunarodnom a posebno na regionalnom tržištu, ali često nepriznata na našem domaćem“ zaključio je dekan Jocović.

Govoreći o temi sjednice, profesor Ekonomskog fakulteta Nikola Milović je podsjetio prisutne da aktuelna ekonomska politika Crne Gore i ekonomski model razvoja utemeljenje imaju u Ustavu, članu 1, koji kaže da je Crna Gora nezavisna i suverena država, ali i da je građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava:

„Dozvolite i da Vas podsjetim da u okviru poglavlja ekonomsko uredenje, Principi, u Članu 139 stoji: Ekonomsko uređenje zasniva se na slobodnom i otvorenom tržistu, slobodi preduzetništva i konkurencije, samostalnosti privrednih subjekata i njihovoj odgovornosti za preuzete obaveze u pravnom prometu, zaštiti i ravnopravnosti svih oblika svojine.mA efikasnost takve politike zavisi od realnosti ciljeva, uskladenost ciljeva i instrumenata, koordiniranosti instrumenata, selekcije najefikasnijih mjera ekonomske politike i pravovremenosti u preduzimanju mjera i instrumenata“ kazao je on.

Profesor Milović je, ističući da su krizu u kojoj se nalazimo izazvale pandemija Kovid 19 i ratna zbivanja u Ukrajini, naglasio da je kriza šansa za novi početak: „Da li nam je potrebno novo uspostavlianje reda kroz ekonomsku školu ordoliberalizma i vjerovanje da kapitalizam zahtijeva snažnu vladu kako bi ona stvorila okvir za uspostavljanje reda koji bi slobodnom tržistu omogućio najdjelotvornije funkcionisanje. Država jedino može podsticati ekonomiju ako stalno unapređuje institucije i pravila. Tržiste mora ostati dobar sluga jer se pokazalo kao loš gospodar!“ zaključio je on.

Tematskoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet prisustvovali su ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, kao i predstavnici Unije poslodavaca, Saveza sindikata Crne Gore kao i ekonomski analitičari.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.