Aktivnosti na Ekonomskom fakultetu u cilju promovisanja načela akademskog integriteta




Aktivnosti na Ekonomskom fakultetu u cilju promovisanja načela akademskog integriteta

Nedjelja akademskog integriteta održana je od 14. do 18. novembra na Ekonomskom fakultetu. Tom prilikom, organizovane su aktivnosti koje su imale za cilj da podsjete studente i upoznaju brucoše sa etičkim kodeksom koji čini koncept akademskog integriteta.

Obilježavanje sedmice akademskog integriteta počelo je sastankom dekana Ekonomskog fakulteta prof. dr Mijata Jocovića i ostalih članova uprave sa predstavnicima studenata u Vijeću Ekonomskog fakulteta kao i sa predstavnicima studentskih organizacija na kojem je usvojen Akcioni plan za unapređenje saradnje sa studentima. Ovaj akcioni plan predstavlja važan korak na putu ka većoj uključenosti studenata u procese odlučivanja, kreiranja nastavnih i vannnastavnih sadržaja, unapređenja sistema kvaliteta, kao i podsticanja motivacije studenata tokom studija.

Na sastanku je najavljeno da je priprema interne studentske ankete, koja će biti sprovođena u svakom semestru počev od tekuće studijske godine, u finalnoj  fazi i da će uskoro početi proces anketiranja. Anketa će omogućiti studentima da izraze svoje stavove u vezi sa pedagoškim i nastavnim radom nastavnika i saradnika, kao i o uslovima koji direktno utiču na kvalitet studija. Predstavnici studenata su se saglasili da je veoma važno da zajedničkim pristupom podignemo svijest o značaju povratne informacije koje studenti daju anketiranjem, čime nesporno pomažu nadležnima na fakultetskoj jedinici, kao i tijelima Univerziteta da definišu preporuke za unapređenje stanja i da donesu adekvatne mjere i mehanizme. Anketa predstavlja indirektan način kojim studenti utiču na definisanje daljeg pravca razvoja, definisanje ishoda učenja, praktičnih znanja i vještina koje su potrebne studentima.

Razgovarajući o konkretnim aktivnostima u okviru Akcionog plana za unapređenje saradnje sa studentima, oni su dobili priliku da iznesu konkretne predloge u vezi sa unapređenjem postojeće komunikacije sa službama Fakulteta. Najavljeno je da će u narednom periodu biti omogućene online konsultacije sa Studentskom službom putem Viber grupe i Viber zajednice.

Drugog dana obilježavanja Nedjelje akademskog integriteta, organizovan je tradicionalni Dekanski sat, događaj koji tokom svakog semestra realizujemo na Ekonomskom fakultetu. Sa studentima osnovnih i master studija razgovarali su dekan prof. dr Mijat Jocović, prodekanka za nastavu docent dr Zdenka Dragašević, prodekanka za međunarodnu saradnju docent dr Tamara Backović i rukovodilac akademskih studija docent dr Julija Cerović Smolović. Tom prilikom, oni su studente upoznali sa zaključcima prethodno održanog sastanka sa predstavnicima studenata i odgovarali na njihova pitanja. Osim na pitanja koja su postavili prisutni studenti, uprava Fakulteta je dala odgovore i na brojna pitanja koja su pristigla kroz formu postavljenu na sajtu Fakulteta kako bi studenti mogli i na taj način, anonimno, da ukažu na sve ono što smatraju važnim.

Poslednjeg dana Nedjelje akademskog integriteta, održano je predavanje Sistem kvaliteta i međunarodna akreditacija – iskustva Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koje je za održao prof. dr Saša Ranđelović, vanredni profesor i prodekan za finansije i međunarodnu saradnju na Ekonomskom fakulteta Univerziteta u Beogradu. On je sa prisutnim profesorima, saradnicima i studentima podijelio iskustva Ekonomskog fakulteta u Beogradu u procesu sticanja EFMD akreditacije a tom prilikom je dao osvrt i na akademski integritet u svjetlu pocesa akreditacije. (više o predavanju profesora Ranđelovića ovdje.)

Osim aktivnosti koje su sprovedene na Fakultetu, studentske organizacije kao i predstavnici četiri centra na Ekonomskom fakultetu, su putem društvenih mreža širili informacije u cilju podizanja svijesti studentske populacije o značaju načela akademskog integriteta. Osim toga, oni su dijelili i promotivni materijal koji je sadržao informacije na tu temu.

Nedjelja akademskog integriteta je pokazala da je sprega akademskog integriteta i sistema kvaliteta ključni faktor uspjeha obrazovne institucije, i da je bliska komunikacija sa studentima i podsjećanje na njihova prava i obaveza, ali i etičke norme, prvi korak na putu postizanja rezultata.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.