Na sastanku sa ministrom Đurovićem: Saradnjom Vlade i Ekonomskog fakulteta do kreiranja politika za razvoj ekonomije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na inicijativu Ministarstva ekonomskog razvoja, a na osnovu Memoranduma o saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, danas je na Ekonomskom fakultetu održan radni sastanak na kom su predstavljeni makro ekonomski rezultati Vlade Crne Gore koji su obilježili 2022. godinu. Sastanku su prisustvovali ministar Goran Đurović, državni sekretar u ministarstvu finansija Agron Ibrahimi, dekan prof. dr Mijat Jocović, rukovodilac Katedre za ekonomsku analizu i politiku prof. dr Nikola Milović, profesori na toj katedri - prof. dr Maja Baćović, docent dr Jovan Đurašković, saradnica u nastavi dr Milica Muhadinović i kao i profesori i saradnici ostalih katedri na Ekonomskom fakultetu.

Sastanak je organizovan sa namjerom da se podstakne dijalog sa akademskom zajednicom i  razmjena mišljenja o mogućnostima zajedničkog djelovanja u razvoju ekonomije i društva Crne Gore zasnovanog na znanju.

Nakon susreta, ministar Đurović je istakao zahvalnost profesorima Ekonomskog fakulteta zbog učešća na sastanku i saopštio da su predstavnici Vlade tom prilikom dobili niz konstruktivnih sugestija uz pružanje dublje analize strukture domaće ekonomije koje, smatra ministar, mogu biti od velike pomoći Vladi za ubuduće. On je kazao da je dogovorena intenzivnija saradnja Ministarstva i Fakulteta kroz rad na zajedničkim projektima u cilju donošenja novih podsticajnih mjera koje će dovesti do poboljšanja naše ekonomije.

Dekan Jocović je nakon sastanka kazao da je opšti zaključak svih učesnika sastanka da je neophodno intenzivirati saradnju između najstarijeg fakulteta u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore u kreiranju politika. On je podsjetio na to da je današnji susret rezultat dugoročne i uspješne saradnje Vlade Crne Gore sa Univerzitetom Crne Gore i posebno sa Ekonomskim fakultetom  istakavši da će Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma biti starteški partner Fakultetu u realizaciji dva važna projekta koji će doprinijeti akademskoj zajednici ali i crnogorskom društvu u cjelini. Prvi projekat je, kako je naglasio Jocović, organizacija Međunarodne konferencije o ekonomiji i biznisu - Održivi razvoj: tranzicija ka zelenoj ekonomiji, a drugi obuka na temu Korporativno upravljanje u funkciji unapređenja poslovanja privrednih društava u državnom vlasništvu u Crnoj Gori, zaključio je on.

Rukovodilac katedre za ekonomski razvoj i politiku, prof. dr Nikola Milović, je saopštio da postoji široki konsenzus učesnika današnjeg susreta da je za sve buduće strategije i planove razvoja države Crne Gore i njenog društva  važno da se baziraju na domaćoj pameti kako bismo postigli sinergetski efekat onoga što su intelektualni kapaciteti i potencijali Ekonomskog fakulteta i onogo što je potrebno unaprijediti u državi. On je istakao i da država mora unapređivati institucije i pravila ponašanja kako bi se stvorili jednaki uslovi za sve, u cilju privlačenja kompanija sa evropskog tržišta. Ovo će, smatra Milović, posljedično dovesti do povećanja zaposlenosti u Crnoj Gori i povećanja životnog standarda. “Jedino država koja se okrene svojim potencijalima je država u koju svi vjeruju, zato smatram da će u narednom periodu kroz ovakve i slične aktivnosti, oslanjajući se na ono što nudi Ekonomski fakultet, država Crna Gora pisati takozvani crnogorski scenario razvoja i omogućiti našim građanima bolji životni standard” zaključio je Milović.

Na današnjem sastanku je najavljeno potpisivanje Aneksa Memoranduma o saradnji između Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i Univerziteta Crne Gore koji ima za cilj da dodatno osnaži njihovu stratešku saradnju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.