Veliko interesovanje studenata za programe razmjene predstavljene na Mobility Day-u na Ekonomskom fakultetu




Veliko interesovanje studenata za programe razmjene predstavljene na Mobility Day-u na Ekonomskom fakultetu

Prvi dan Nedjelje studenata na Ekonomskom fakultetu obilježio je događaj Mobility day.Cilj organizacije ovog događaja bio je da akademsko i administrativno osoblje, kao i  studenti Ekonomskog fakulteta na jednom mjestu dobiju sve važne informacije koje se odnose na realizaciju programa akademske mobilnosti. (Galerija fotografija)

Uvodnu riječ je održala prof. dr Sanja Peković, prorektor za internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore koja je u video obraćanju učesnicima poslala pozdrave sa Kipra, gde je nalazi u radnoj posjeti. Prorektorica Peković je ukazala na značaj unapređenja internacionalizacije kao važnog preduslova za osiguranje otvorenosti, kvaliteta i konkurentnosti visokog obrazovanja u Crnoj Gori. U uvodnoj sesiji događaja doc. dr Tamara Backović, prodekan za međunarodnu saradnju na Ekonomskom fakultetu, ukazala je na važnost prilagođavanja koncepta studija na Univerzitetu Crne Gore principima Bolonjskog sistema za uključivanje u programe akademske mobilnosti, ali i uputila na benefite realizacije programa akademske mobilnosti, prije svega na lični i profesionalni razvoj učesnika ovih programa. Lejla Jusić, predsjednica Saveza studenata Ekonomskog fakulteta je navela da postoji veliko interesovanje studenata za programe mobilnosti i da Savez studenta Ekonomskog fakulteta pruža podršku učešćem u organizaciji ovog događaja i motivisanjem studenata da apliciraju za programe razmjene

U okviru prve sesije Nikolina Radulović iz Kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore objasnila je koje sve mogućnosti za realizaciju programa razmjene imaju članovi akademske zajednice Univerziteta Crne Gore. Ona je govorila o postupku prijave za Erasmus+ program akademske razmjene, ali dala i praktične savjete za realizaciju ovih programa. Rukovodilac Centra za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta, mr Sunčica Rogić predstavila je realizovane i planirane aktivnosti Centra, nakon čega je objasnila kako teče postupak apliciranja za razmjenu u okviru CEEPUS programa. Jedan od najatraktivnijih programa akademske razmjene na Univerzitetu Crne Gore je Erasmus+ program. Erasmus+ je program Evropske unije koji podržava projekte saradnje u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. Erasmus+ promoviše priznavanje i vrednovanje stečenih kvalifikacija u obrazovanju, otvoreni pristup obrazovnim materijalima, dokumentima i medijskim sadržajima koji nastaju u finansiranim projektima i šire, kao i međunarodnu dimenziju aktivnosti, višejezičnost, jednakopravnost i inkluzivni pristup obrazovanju. Nacionalna Erasmus+ Kancelarija sprovela je istraživanje koje je imalo za cilj da analizira iskustva i uticaj programa razmjene na profesionalni i lični razvoj učesnika u Erasmus+ programima, a rezultate ovog istraživanja predstavila koordinatorka nacionalne Erasmus+ kancelarije, gospođa Vanja Drljević.

U drugoj sesiji učesnicima Mobility Day događaja predstavljene su mogućnosti studiranja, usavršavanja i držanja nastave na visokoškolskim institucijama u Turskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Španiji. Ataše Ambasadi Republike Turske u Crnoj Gori, gospođa Ezgi Gül Tezcan predstavila je mogućnosti stipendiranja Vlade Republike Turske za student koji žele da dio svojih studija, cijele studije ili naučno istraživanje realizuju u njihovoj zemlji. Mogućnosti koje akademska zajednica Univerziteta Crne Gore ima za razmjenu na visokoškolskim institucijama u Njemačkoj u okviru programa DAAD stipendija govorila je Elli Mack, lektorka ovog programa. Učesnici događaja imali su priliku da se upoznaju sa  kampusom Univerziteta u Grenoblu u Valensi, kao i mogućnostima saradnje kroz programe Erasmus+ razmjene u prezentaciji profesora Nicolasa Roberta, koordinatora Kancelarije za Međunarodnu saradnju. Osim Francuske, učesnici događaja su imali priliku da se upoznaju sa ljepotom Španije i karakteristika njihovog Sistema visokog obrazovanja kroz izlaganje Davida Sáncheza iz Kancelarije za međunarodnu saradnju ovog Univerziteta.

Poslednja sesija ovog događaja odnosiće se na diseminaciju iskustva akademske mobilnosti realizovane na Ekonomskom fakultetu. Svoje iskustvo razmjene sa partnerskim visokoškolskim institucijama na kojima je držala nastavu, kao i o benefitima učešća u ovim programima govorila je prof. dr Maja Baćović, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu. Kako se realizuje program razmjene i kako iskoristiti programe razmjene za sprovođenje istraživanja na doktorskim studijama? Odgovor na ovo pitanje dali su mr Filip Petrović i mr Milan Raičević, doktorandi Ekonomskog fakulteta U podgorici. Studenti koji bi želeli da se prvi put prijave za neki od programa razmjene na dodiplomskim i master studijama uvek imaju jako puno nedoumica, prisutan je i strah od odlaska u drugu zemlju i nedostatak samopouzdanja za apliciranje na studije na stranom jeziku. O prilagođavanju na život i studije na inostranom partnerskom univerzitetu govorila je studentkinja osnovnih studija, Maša Lončar. Ona je na kraju svog izlaganja navela da je uvijek raspoložena da odgovori na sva pitanja koja se odnose na studentsku razmjenu, a posebno za one konkurse koji se odnose na apliciranje za razmjenu na Varšavskoj školi ekonomije, gde je provela jedan semestar. O tome kako je tekao proces apliciranja za razmjenu na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i kakvo je iskustvo studiranja u Crnoj Gori gpovorili su studenti koji ovaj ljetnji semestrar provode na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Giacomo Sonnino je zahvaljujući učešću Univerziteta Crne Gore u UniAdrion Italy konzorcijumu dobio stipendiju za rad na istraživanju master teze, a dolazi sa Ekonomskog fakulteta u Ankoni (Italija) i naveo je da mu je dolazak na Ekonomski fakultet u Podgorici doneo prvo iskustvo akademske mobilnosti. Małgorzata Urbańczyk, studentkinja osnovnih studija Ekonomskog fakulteta u Katovicama (Poljska) je dobila stipendiju Erasmus+ programa i ovaj semestar studira na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

O tome kako su programi studentske razmene u kojima je aktivno učestvovao uticali na njegov profesionalni i lični razvoj govorio je Milo Radulović, alumnista Ekonomskog fakulteta, suosnivač i izvršni director startupa MARLEQ, koji trenutno živi i radi u Talinu (Estonija). On je poslao video poruku iz Talina i dao veoma korisne savjete o tome kako da programe akademske mobilnosti mogu da iskoriste za odabir svog karijernog puta.

Na samom kraju događaja održana je prezentacija novog studijskog programa na dodiplomskim studijama - Akademskih studija Biznisa i Ekonomije na engleskom jeziku. Navedeno je da je značaj uvođenja Akademskih studija Biznisa i Ekonomije na engleskom jeziku (MONTEB) je posebno veliki ako se uzme u obzir činjenica da je to prvi studijski program na osnovnim studijama Univerziteta Crne Gore koji će se izvoditi samo na engleskom jeziku. Akreditovanjem dodiplomskog studijskog progara na engleskom jeziku otvara se mogućnost saradnje na polju razmjene akademskog i istraživačkog kadra Ekonomskog fakulteta u Podgorici i partnerskih visokoškolskih, ali i mogućnost za kreiranje zajedničkih studijskih programa na osnovnim ili master studijama, koje mogu da budu iz oblasti Ekonomije i Biznisa, ali mogu da budu i multidisciplinarnog karaktera, kao podrška u organizaciji studentskih ljetnjih škola i studentskih praksi.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.