Brend treba graditi kroz emociju i povjerenje – poručeno je sa panel diskusije o izgradnji i pozicioniranju brenda na Ekonomskom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Polazeći od činjenice da upravljanje brendom predstavlja jednu od glavnih preokupacija i sfera interesovanja uspješnih kompanija, kao i da brend ima sve veći značaj za potrošače, na Ekonomskom fakultetu je organizovan edukativno-poslovni događaj BRAND DAY – Kako izgraditi i pozicionirati brend u svijesti potrošača?.

Pozdravljajući prisutne, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Mijat Jocović je kazao da je uloga Ekonomskog fakulteta, kao prvog fakulteta u Crnoj Gori sa tradicijom dužom od šest decenija, da osim obrazovanja savremenih ekonomista i menadžera, omogući i prostor za javni diskurs na teme koje su značajne za razvoj našeg društva i privrede. On je istakao zadovoljstvo što je, pored brojnih tema koje su bile povod za organizaciju panel diskusija na Fakultetu, došao red i na temu brenda.

„Cilj ovog događaja da se kroz akademsku diskusiju i reprezentativne primjere iz crnogorske prakse ukaže na važnost izgradnje brenda i njegovog pozicioniranja na tržištu, kao i kreiranja optimalnih strategijskih odgovora za dugoročno upravljanje brendom i njegovom vrijednošću“, zaključio je dekan Jocović

Kreirati prepoznatljiv brend, koji može da se sa već uspješnim brendovima ravnopravno uključi u borbu za potrošače na domaćem tržištu, ali i na drugim tržištima, postaje jedan od ključnih faktora uspjeha, kazao je moderator događaja, prof. dr Boban Melović. On je istakao da je cilj ovog događaja da se kroz akademsku diskusiju i reprezentativne primjere iz crnogorske prakse ukaže na važnost izgradnje brenda i njegovog pozicioniranja na tržištu, kao i kreiranja optimalnih strategijskih odgovora za dugoročno upravljanje brendom i njegovom vrijednošću.

„Brend je danas jedan od ključnih faktora u borbi za potrošača. lako iznikao na kvalitetnim proizvodima, danas se koncept brenda sve više primijenjuje u oblasti usluga, poput turizma, trgovine, telekomunikacija, bankarstva itd. ali sve više brend vezujemo i za fudbalske klubove, humanitarne organizacije, razne društvene ideje itd., što je bilo nezamislivo prije dvadesetak ili više godina. Brendiranje se zato i objašnjava kao proces u kome nešto sasvim obično unapređujemo i poboljšavamo tako da ono postaje vrednije i smislenije“  kazao je profesor Melović.

Prof. dr Jurica Pavičić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zagrebu, istakao je da kada se govori o brendu, često se može čuti da je brendiranje obavezno. Međutim, on smatra da se brendiranju, zbog često visokih troškova, treba pristupiti onda kada postoji jasan odgovor na pitanje „Zašto nam je to važno, šta želimo postići?“. Ukoliko postignuti cilj opravdava ulaganje u brend, onda je to opravdana investicija.

Diskusija je bila podijeljena u dva segmenta. U prvom dijelu Brend - poslovni imperativ savremenog doba, prisutni su mogli da čuju različite poglede na ovu temu iz ugla akademije, predstavnika relevantnih institucija i stručnjaka koji se bave pitanjima iz domena brendinga. Učesnici prvog panela, pored profesora Pavičića, bili su: Armend Milla, državni sekretar (Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma), Darko Mijušković, specijalista vizuelnih komunikacija, šef Biroa za grafički dizajn i produkciju (Vlada Crne Gore), Novica Bulatović, direktor marketinga (Privredna komora Crne Gore) i Leka Dedivanović, konsultant za marketing i komunikacije.

U drugom panelu, koji je bio naslovljen - Izazovi izgradnje i upravljanja brendom na crnogorskom tržištu – korporativna iskustva, predstavnici uspješnih kompanija podijelili su svoja korporativna iskustva u izgradnji i pozicioniranju brenda na crnogorskom tržištu. Učesnici drugog panela su bili: Marijana Kadić Bojanić, izvršna direktorica, (televizija Vijesti i Daily Press), Predrag Perković, direktor komercijalnog sektora (Crnogorski Telekom), Olivera Lakonić, direktorica marketinga (VOLI Trade) i  Igor Đuričanin, marketing menadžer (Regent Porto Montenegro).

Brojni studenti koji su bili prisutni na događaju, kao i gosti Ekonomskog fakulteta, su kroz vođenje diskusije od strane moderatora profesora Melovića, mogli da čuju odgovore na neka od najvažnijih pitanja koja se tiču brenda, kao što su:  U čemu je zapravo snaga brenda? Kako izgraditi moćan brend u svijesti potrošača, posebno ako znamo da je potrošač bio i jos uvijek je "black box"? Šta o tome kažu stručnjaci? Kako država gleda na pitanje brendiranja i zašto mnoge zemlje insistiraju na nacionalnom brendiranju. O čemu treba voditi računa prilikom pozicioniranja brenda i težnje da se zadobije pažnja potrošača? Koje su najčešće greške u brendingu? Kako su se razvijali i kako se razvijaju uspješni brendovi u Cmoj Gori?

Nakon uspješno završene panel diskusije, uslijedio je segment posvećen pitanjima studenata u okviru studentske radionice pod nazivom  – “Ja kao brend menadžer…”.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.