Branislav Strugar i Žak Ruket o fotografiji sa studentima na Ekonomskom fakultetu




Branislav Strugar i Žak Ruket o fotografiji sa studentima na Ekonomskom fakultetu

Umjetnik fotografije Branislav Strugar i fotograf Žak Ruket, u četvrtak 20. aprila u 19:00 h,  biće gosti Ekonomskog fakulteta.

Moderator događaja biće prof. dr Saša Popović.

Ovo predavanje, prezentacija i razgovor sa vrhunskim umjetnicima, prilika je da oplemenimo način na koji posmatramo svijet oko sebe. Slike su svuda oko nas. One "govore više od hiljadu riječi", ali samo za onoga koji zna vizuelnu azbuku.

Branislav Strugar: MOGUĆNOSTI INTERPRETACIJE U FOTOGRAFIJI

Kad nam neko pokazuje svoje snimke, često sa putovanja, možemo čuti komentar: "Bilo je fantastično, ali aparat ne može to da dočara...". Predavanje ukazuje na to da je aparat samo instrument, a rezultat zavisi od fotografa. Koje su mogućnosti fotografa koji, umjesto kamerom, radi mobilnim telefonom?

Branislav Strugar, umjetnik fotografije po zvanju, doajen fotografije po stažu i stvaralaštvu. Dobro poznato i visoko priznato ime na prostoru bivše Jugoslavije, i šire. Među trinaest njegovih publikacija nalaze se: Kotor, Crna Gora - ekološka država, Crna Gora na razlednicama, Crna Gora i Budva, od kojih su neke, kao posebna izdanja, publikovane na više svjetskih jezika. 

Žak Ruket: KORIDA, VIĐENA IZ UGLA ŽAKA RUKETA

Fotografije koje imam veliko zadovoljstvo i čast da vam predstavim su jedan od nekoliko pogleda na borbu bikova, u vrijeme kada aktuelni društveni trendovi unose dobrobit životinja u politiku, kada se napadaju simboli - a borba bikova je jedna od njih, kao oznaka identiteta.

To je eterična vizija  borbe bikova koju vam predstavljam, sačinjena od foto – slika na pola puta između fotografije i slikarstva, kako je doživljavaju filozof i ljubitelj  Fransis Volf (Francis Wolff), i moj pokojni prijatelj Lusijen Kler (Lucien Clergue), osnivač Fotografskih susreta Arla (Rencontres Photographique d’Arles), i sam sjajan fotograf  borbi bikova…

Žak Ruket: HASIDI - MIROLJUBIVI, EGZALTIRANI

Fotografska reportaža načinjena u Poljskoj tokom dva okupljanja ultra-ortodoksnih Jevreja. Jedno u Lelovu (Lelow) –domovini cadika (vjerskog vođe) Davida Bidermana  2014.godine, a drugo u Lezajsku 2015.godine kod grobnice svetog hasidskog rabina Elimeleka Wajsbluma (Elimelekh Weisblum).

“Pogled, bez ljubopitljivosti, kojim se cilja na propitivanje identiteta ovih teško pristupačnih manjina koji otkrivamo u samom srcu njihove umjetnosti življenja (ali i njihovim prekomjernostima), u jednom zatvorenom svijetu koji se nikada ne otkriva, već svoj identitet čuva unutar sebe. Jacques Rouquette je uspio, ne da prodre unutar ove zajednice, već da izgradi odnos povjerenja u tom krhkom susretu sa drugačijim.”

Marijo Lagartha, novinar

Žak Ruket (Jacques Rouquette) je francuski fotograf izuzetnog stvaralačkog opusa. Zaljubljenik je u Crnu Goru, koju je posjetio više od 15 puta. Zajedno sa prijateljima iz nekoliko evropskih zemalja, sa kojima dijeli strast prema fotografskoj umjetnosti, osnovao je međunarodno udruženje fotografa pod nazivom Horizons Collectif (www.horizonscollectif.com).

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.