SDGV aplikacija proglašena najboljom biznis idejom na takmičenju Moja zelena start-up ideja




<span class="CyrLatIgnore">SDGV</span> aplikacija proglašena najboljom biznis idejom na takmičenju Moja zelena <span class="CyrLatIgnore">start-up</span> ideja

Finale takmičenja “Moja zelena start-up ideja” održano je na Ekonomskom fakultetu kada je osam timova od po četiri đaka Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” predstavilo svoje startap ideje zasnovane na osnovnim ciljevima i podciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Biznis ideje koje su bile predstavljene odnosile su se na mogućnost upotrebe staklene ambalaže i njenom recikliranju, odnošenje smeća od stana do kontejnera upotrebom aplikacije, inovativni filter za prečišćavanje vode za domaćinstva, proizvodnja hemijskih olovaka i bedževa od recikliranog materijala, reciklaža električno-elektronskog otpada, gradski prevoz autobusima na solarnu energiju, kreiranje aplikacije za brzu reakciju na rješavanje problema nasilja i inovativna četkica za zube od recikliranog materijala sa zamjenjivim gornjim dijelom.

Žiri u sastavu doc. dr Tanja Laković, doc. dr Tamara Backović i mr Nikola Mišnić je imao težak zadatak, a naglasili su da su se uvjerili da su sve predstavljene ideje zaslužile nagradu i da su imali jako težak zadatak da izdvoje samo tri.

Na osnovu mišljenja žirija za najbolju biznis ideju proglašena je SDGV aplikacija, u čijem su kreiranju učestvovali Anastasija Strugar, Tijana Čabarkapa, Katarina Čavić i Hamza Škrijelj. Aplikacija je razvijena sa ciljem da pomogne žrtvama nasilja u trenutku kada im je najpotrebnije na način čto se ostvaruje direktna konekcija sa policijom, a time i njihova brza reakcija. Ova ideja je nagrađena novčanom nagradom od 300€, kao i odlaskom cijelog tima na  ovogodišnju Ekonomijadu!

Drugo mjesto i novčanu nagradu od 200€ je osvojilo idejno rešenje za rješavanje problema preuzimanja smeća od domaćinstava i njegovog odnošenja do kontejnera. Kreatori ideje TrashGo su đaci Luka Ažić, Nemanja Peković, Dejan Đukić i Ilija Maliković.

Treće mjestoi novčanu nagradu od 100€ je osvojila ideja Sun Shuffle, koja predviđa upotrebu autobusa na solarnu  energiju u gradskom saobraćaju. Autori ove zelene biznis ideje su Ivona Grujičić, Itana Vujović, Dajana Vujašević i Jovana Rajković.

U razradi zelenih biznis ideja đacima su pomagali mentori-saradnici u nastavi i najbolji studenti na Ekonomskom fakuletu. Mentorski tim bio je u sledećem sastavu: dr Milica Muhadinović, dr Bojan Pejović, mr Nemanja Popović, mr Milica Vukčević, mr Jelena Jovović, Stevan Đurić, Sofija Sekulić i David Vukićević.

Podršku đacima u prezentaciji njihovih zelenih ideja, svojim prisustvom pružile su direktorica Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” Dijana Vujačić, nastavnica Andrijana Mugoša kao i nastavnica Božana Vujadinović, koja je motivisala đake da učestvuju i bila podrška u procesu organizacije takmičenja.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.