In Memoriam: Milica Kostić, akademik




In Memoriam: Milica Kostić, akademik

Sa tugom obavještavamo javnost da je preminula akademik Milica Kostić koja je od 1965. godine do penzionisanja radila na Ekonomskom fakultetu – u Institutu za društveno-ekonomska istraživanja u Podgorici. Obavljala je značajne funkcije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (predsjednik Savjeta), u IDEI (predsjednik Naučnog vijeća), u SIZ-u za naučne djelatnosti CG (predsjednik Izvršnog odbora), Savjetu zajednica za naučni rad Jugoslavije, strukovnim organizacijama i asocijacijama u Crnoj Gori i Jugoslaviji. Bila je urednik struke tri oblasti za „Enciklopediju Crne Gore”. Predložena je iz SFR Jugoslavije (1990. godine) za eksperta Ujedinjenih nacija za oblast Populaciona politika i porodica.

Akademik Kostić je diplomirala, magistrirala i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U naučno-istraživačkom radu bila je usmjerena na istraživanja iz oblasti privrednog razvoja, privrednog sistema i ekonomske politike.

Objavila je preko 640 bibliografskih jedinica, 17 knjiga (u osam je koautor), 23 monografije i 155 članaka.

Najvažnije knjige: „Raspodjela nacionalnog dohotka i njen uticaj na razvoj jugoslovenske privrede” (1976); „Sistem i politika raspodjele poslije reforme” (1983); „Promjene u razvoju društvenih djelatnosti” (1988); „Osnovna obilježja neproizvodne potrošnje u Crnoj Gori” (1990); „Dugoročne tendencije u razvoju Crne Gore i Jugoslavije” (1992); „Razvoj Crne Gore do 2000. godine”, koautor (1996); „Neproizvodna potrošnja i promjene u privrednom sistemu” (1999); „Monografija: Institut za društveno-ekonomska istraživanja – IDEI 1965–2000” (2001); „Nauka i razvoj nauke u Crnoj Gori kroz vrijeme” (2011); „Globalizacija, mala zemlja, razvoj – Crna Gora (studije i članci)” (2021).

Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) izabrana je 2003. godine, a za redovnog 2008. godine.

Do 1990. godine obavljala je niz značajnih funkcija u društveno-političkim organizacijama i skupštinama u Opštini Podgorica, Republici Crnoj Gori i SFRJ.

Bila je, pored ostalog, delegat-poslanik i predsjednik Odbora za društveno-ekonomske odnose i politički sistem Skupštine SR Crne Gore i član Predsjedništva SSRN Jugoslavije.

Dobitnica je brojnih društvenih priznanja, među kojima su najvažnija Trinaestojulska nagrada (1984), Nagrada oslobođenja Titograda (1977), Orden rada sa zlatnim vijencem (1986) i Priznanje Naučnog društva ekonomista Jugoslavije (2002).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.