Održan tradicionalni Kongres računovođa i revizora uz partnerstvo Ekonomskog fakulteta




Održan tradicionalni Kongres računovođa i revizora uz partnerstvo Ekonomskog fakulteta

Računovodstveno - revizorska profesija u funkciji implementacije ciljeva održivog razvoja bila je tema XVIII Međunarodnog kongresa računovođa i revizora koji je održan od 21- 23. septembra 2023. godine u organizaciji Institituta sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Ekonomskog fakulteta kao konzorcionog partnera.

Tokom trajanja Kongresa održana su predavanja eminantnih profesora i stručnjaka kao i četiri panela u okviru kojih se diskutovalo o aktuelnim temama koje se odnose na izazove u finansijskom sektoru, upotrebi vještačke inteligencije u računovodstvo i reviziji, ali i o novinama koje očekuju računovodstvenu i revizorsku struku u dijelu zelene tranzicije, posebno kada je riječ o ESG kriterijumima.

Na svečanom otvaranju, pozdravne riječi su bile upućene od strane predsjednika UO ISRCG, g-dina Vinka Nikića, ministra finansija, g-dina mr Aleksandra Damjanovića, potpresjednika Vlade i ministra poljoprivrede, g-dina Vladimira Jokovića, guvernera Centralne banke CG- dr Radoja Žugića, kao i direktora Uprave carina i poreskih prihoda, g-dina Vladimira Bulajića. Pozdravnu riječ u ime Ekonomskog fakulteta uputila je prof. dr Ana Lalević Filipović koja je istakla zadovoljstvo zbog toga što ranije inicirana ideja konzorcione saradnje Ekonomskog fakulteta i ISRCG daje potvrdu svoje opravdanosti, na šta bez sumnje ukazuje nesebična međusobna podrška između ove dvije institucije, kao i zajednički interes koji je primarno usmjeren u pravcu produkovanja kvalitetnog računovodstveno-revizorskog kadra.

„Izazovi harmonizacije finansijskog izvještavanja, tehnološke revolucije, sve veći zahtjevi u vezi postizanja koncepta održivosti ekonomije, su samo neke od novina koje su doveli do repoziconiranja računovodstva. S tim u vezi očekujem da ćemo kroz interensantna izlaganja naših eminentnih profesora i stručnjaka, kao i kroz otvorene i konstruktivne diskusije u okviru panela biti u mogućnosti da spoznamo novine koje računovodstvenu i revizorsku struku očekuju u dijelu postizanja posebno ciljeva održivog razvoja“ zaključila je Lalević – Filipović.

Na Kongresu su kroz predavanja i diskusije u okviru panela uzeli učešće prof. dr Anđelko profesor, redovni profesor u penziji, prof. dr Milan Lakićević, prof. dr Saša Lakić, prof. dr Milijana Novović Burić, prof. dr Ana Lalević filipović, docent dr Tanja Laković i mr Milica Vukčević.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.