Investiranje u istraživanje i razvoj treba da bude prioritet za državni i privatni sektor kao podrška inovacijama - poručeno sa panel diskusije na Ekonomskom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Sinergija između naučne i inovacione politike igra ključnu ulogu u dugoročnom uspjehu dovođenja tehnoloških inovacija na tržište, jedan je od zaključaka panel diskusije na temu Nauka u službi inovacija koja je organizovana na Ekonomskom fakultetu. Panel diskusija dio je programa Dana nauke i inovacije koje, već tradicionalno, organizuje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja.

Nakon uvodnih izlaganja prof. dr Biljane Šćepanović, ministarke nauke i tehnološkog razvoja i docent dr Tamare Backović, prodekanke za međunarodnu saradnju na Ekonomskom fakultetu, o temi panel diskusije razgovarali su njeni učesnici: mr Marijeta Barjaktarević-Lanzardi, direktorica direktorata za inovacije u MNTR, Saša Ivanović, menadžer programa u Fondu za inovacije Crne Gore, Alessia Pozzi, međunarodni konsultant za oblast nauke i inovacija; tim lider na projektu „Technical Assistance for Supporting the Implementation of S3, prof. dr Božo Krstajić, Elektrotehnički fakultet UCG i Miloš Milošević, CEO, Fleka. Događajem je moderirala doc. dr Milena Lipovina-Božović sa Ekonomskog fakulteta.

Učesnici panela poručili su da je transfer znanja iz akademske zajednice u privatni sektor složen proces koji zahtijeva koordinisanu saradnju između akademske zajednice, privrede i Vlade, te da investiranje u istraživanje i razvoj treba da bude prioritet za državne i privatne sektore kako bi se podržale inovacije. Bili su saglasni i u tome da je potrebno da država kreira adekvatana pravni i institucionalni okvir koji bi stimulisao prenos naučnih ideja na tržište, u skladu sa savremenim potrebama tržišta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.