Novi koraci u izdavačkoj djelatnosti Ekonomskog fakulteta - uskoro prevod knjige The Narrow Corridor




Novi koraci u izdavačkoj djelatnosti Ekonomskog fakulteta - uskoro prevod knjige <span class="CyrLatIgnore">The Narrow Corridor</span>

Sa zadovoljstvom objavljujemo da je Ekonomski fakultet otkupio autorska prava za prevod briljantne knjige The Narrow Corridor, renomiranih profesora D. Acemoglua (MIT) i J. Robinsona (University of Chicago). Ovim prevodom pokrećemo posebnu ediciju koja je posvećena najprestižnijim istraživanjima iz oblasti (političke) ekonomije.

Tema knjige su institucije - prelomna tačka u razvoju ekonomije i društvene zajednice. Institucije izrastaju iz sukoba između države i društva. Kako autori ističu - sloboda nije „prirodni“ poredak stvari. U većini mjesta i u većini slučajeva, jaki su dominirali nad slabim, a ljudska sloboda je ukinuta silom ili običajima i normama. Ili su države bile preslabe da zaštite pojedince od ovih prijetnji, ili su bile prejake da bi se ljudi zaštitili od despotizma. Sloboda nastaje tek kada se uspostavi delikatan i nesiguran balans između države i društva.

„Sukob između države i društva, gdje državu predstavljaju elitne institucije i lideri, stvara uski koridor u kojem cvjeta sloboda“, ističe Acemoglu. „Potrebno je da ovaj sukob bude uravnotežen. Neravnoteža je štetna za slobodu. Ako je društvo preslabo, to vodi u despotizam. Ali s druge strane, ako je društvo previše jako, to rezultira slabim državama koje nijesu u stanju da zaštite svoje građane.“

Acemoglua i Robinson su pridobili pažnju svjetske javnosti internacionalnim bestselerom Zašto nacije propadaju (2012) i knjigom Ekonomsko porijeklo diktature i demokratije (2006).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.