Odgovor na sve manje empatije prema starijoj populaciji – idejni projekat Mlado srce povezuje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Da su siromaštvo, usamljenost, nedostatak servisa podrške i neprilagođen odnos društva prema starijim osobama među rastućim problemima u Crnoj Gori, Abedin Orahovac saznao je čitajući novinski članak. Kako kaže, tada je osjetio snažnu empatiju i saosjećanje prema starijim građanima Crne Gore.

Želio sam pronaći način da doprinesem rješavanju ovih problema i pružim podršku starijoj populaciji. Inspirisan potrebama i izazovima koji su identifikovani u članku, rodila se ideja o digitalnoj platformi Mlado srce povezuje, kazao je on.

Ovaj student treće godine Ekonomskog fakulteta dobitnik je prve nagrade u vrijednosti od 3.000 eura na nagradnom konkursu Kancelarije za razvoj karijere i cjeloživotno učenje Univerziteta Crne Gore, koji je realizovan uz podršku partnera, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore i Fondacije "Čini dobro". O nagrađenoj projektnoj ideji Mlado srce povezuje, Abedin kaže:

Stariji sugrađani s pravom ukazuju na to da se mladi sve manje angažuju u stvaranju međugeneracijskih veza. Njihove riječi odražavaju teškoće u uspostavljanju komunikacije između različitih dobnih grupa. Kroz povezivanje generacija, podršku i virtuelne aktivnosti, platforma stvara mostove koji pomažu u smanjenju usamljenosti starijih osoba i jačanju zajednice. Ideja je razumjeti njihove potrebe, omogućiti im da dijele svoje životne trenutke, i pružiti im priliku za aktivno učešće u društvu, čime se odgovara na osjećaj otuđenja i nedostatka empatije koji su postali sveprisutni u savremenom društvu. Projekat zaista može da se posmatra kao odgovor na nedostatak empatije u današnjem vremenu, posebno naglašenog tokom pandemije COVID-19. Pandemija je uticala na otuđenje ljudi, prisiljavajući ih na fizičku distancu i izolaciju. Ovaj izazov doveo je do zatvaranja u četiri zida, gdje je društvo postalo asocijalno.

Da li su društvene okolnosti u kojima živimo, ubrzani tempo života i često nedostatak vremena za brigu o ljudima oko nas, uticale na sazrijevanje baš ove ideje za projekat?

Da, svakako da jesu. Brza urbanizacija, tehnološki napredak i promjene u načinu života često su dovodili do otuđenja i usamljenosti, posebno među starijom populacijom. Ova moderna stvarnost naglašava potrebu za inovativnim rješenjima koja mogu povezati ljude, pružiti podršku i unaprijediti kvalitet života. Projekat proizilazi iz svijesti o izazovima koje donosi savremeno društvo, teži stvaranju inkluzivne digitalne zajednice koja prevazilazi prepreke fizičke udaljenosti i omogućava međugeneracijsku podršku.

Kako je tekao proces razvijanja ove ideje i kada si odlučio da se prijavis na Konkurs za najbolju start up ideju?

Proces razvijanja ideje za Mlado srce povezuje dešavao se prilično spontano, ali nijesam želio da ideja ostane samo na tom nivou. Odlučio sam da dam svojoj viziji dodatnu dubinu razrađivanjem koncepta, kako bi ideja dobila stvarnu formu. Nakon tog početnog koraka, proces je prirodno krenuo dalje, a kada sam primjetio otvoren konkurs, shvatio sam da je to prilika da podijelim svoju inovativnu ideju s širom zajednicom.

Odlučio sam posvetiti se izradi detaljnog biznis plana, koristeći znanje stečeno na Fakultetu, kao i iskustva iz obuka koje sam prošao. U ovom procesu, porodica je pružila izuzetnu podršku, prepoznajući potencijal ideje. Ohrabrenje kolega sa fakulteta, koji su takođe prepoznali vrijednost projekta, dodatno me podstaklo da se prijavim na konkurs. Na kraju, vjera u sebe i sopstvene sposobnosti je bila osnovna pokretačka snaga za izradu ovog idejnog projekta.

Kakva su tvoja očekivanja u vezi sa budućnošću projekta?

Smatram da ovaj projekat ima izuzetan potencijal i da je veoma izvodljiv u praksi. Uvjeren sam da će ova platforma postati ne samo potreba, već i neophodan resurs u bliskoj budućnosti, pružajući rješenja za niz problema s kojima se suočava starija populacija u Crnoj Gori.

Trenutno sam još uvijek na studijama što mi ne ostavlja previše slobodnog prostora i vremena da se u potpunosti posvetim daljem razvoju projekta. Međutim, iako trenutno ne planiram velike korake, uvijek su otvorene opcije za saradnju s onima koji prepoznaju vrijednost ideje i njene realizacije. Vjerujem da je saradnja ključna za dalji uspjeh projekta, a otvorenost za partnerstva može dodatno obogatiti i proširiti uticaj platforme. U skladu s tim, radujem se mogućnostima koje će se pojaviti u budućnosti i saradnji s pojedincima ili organizacijama koje dijele istu viziju poboljšanja života starije populacije.

Ovaj mladi čovjek kojeg samo jedan ispit dijeli do diplomiranja na osnovnim studijama Ekonomije, planira da školovanje nastavi na master studijama na svom fakultetu. Dolazi iz Tuzi, kako kaže - malog mjesta, sa velikim srcem, koje je bogato kulturnom raznolikošću. Ima raznovrsna interesovanja među kojima važno mjesto zauzima fotografisanje – hobi koji planira da razvija i u budućnosti unovči.

Što se tiče karijernih planova, težim da se bavim strukom u oblasti ekonomije, posebno fokusirane na biznis, finansije i menadžment. Veliki sam entuzijasta s ambicijama da doprinesem poslovnom svijetu na inovativan način. Cilj mi je kombinovati svoje znanje i strast kako bih postigao uspjeh u oblasti koja me istinski inspiriše, zaključuje Abedin Orahovac.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.