Dekan Jocović na Ekonomskom samitu u organizaciji TurkCham




Dekan Jocović na Ekonomskom samitu u organizaciji <span class="CyrLatIgnore"> TurkCham </span>

Turska privredna komora u našoj zemlji (TurkCham Montenegro) organizovala je 2. februara ekonomski samit koji je bio prilika za povezivanje turskih i crnogorskih kompanija, kao i predstavljanje investicionih potencijala i poslovnog ambijenta u Crnoj Gori. Stručnjaci iz oblasti ekonomije i diplomatije, privrednici, predstavnici institucija, biznis i akademske zajednice, turski i crnogorski zvaničnici diskutovali su o razvoju svjetske ekonomije, crnogorskoj i turskoj poziciji na globalnoj privrednoj mapi, kao i o saradnji dvije države, stavljajući poseban fokus na stranja ulaganja u Crnu Goru

Samit je organizovan s ciljem kreiranja velike platforme za saradnju, istraživanje zajedničkih mogućnosti rasta i razmjenu iskustva između Turske i Crne Gore, posebno na privrednom i ekonomskom planu. Tokom dva panela govorilo se na teme - Svjetska ekonomija i trenutno stanje ekonomije Turske i Prilike i prednosti za strane investicije u Crnoj Gori. Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Mijat Jocović govorio je o značaju DSI, ističući da je Crna Gora država u kojoj postoje brojne prilike za investicije ali da je potrebno uložiti napor u podizanje efikasnosti institucija. Kazao je i da je, sudeći po finansijskim izvještajima, prethodna godina bila uspješna za brojne kompanije koje su poslovale u Crnoj Gori.

Uprkos nekim negativnim trendovima koji su uticali na poslovno okruženja, razvili smo liberalnu regulativu koja je pogodna za poslovanje i koja podstiče strane investicije, međutim, iz ugla pravika, smatram da je  najveći izazov sprovođenje zakona te da moramo obezbijediti sprovođenje vladavine prava, kazao je dekan Jocović.

On je naveo i to da stope poreza na dobit preduzeća (9-15%) i stope poreza na dohodak građana (9-15%) daju Crnoj Gori prednost u odnosu na druge evropske zemlje.

Nakon nekoliko godina nestabilnosti, konačno imamo političku i institucionalnu stabilnost sa visokim nivoom konsenzusa oko imenovanja u sudstvu, tužilaštvo i drugim institucijama čija je funkcionalnost važna za direktne investicije, zaključio je on.

Dekan Jocović je naveo i to da su sporazumi o slobodnoj trgovini sa EU (Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju), CEFTA, EFTA, Rusijom, Turskom i Ukrajinom među važnim kriterijumima koji Crnu Goru čine pouzdanim partnerom za DSI.

Pored ulaganja u razvoj nekretnina i/ili turizam koja su očigledno atraktivna i profitabilna, za Crnu Goru su važne investicije u zelenu i cirkularnu ekonomiju. Neophodno je težište na jednu privrednu granu zamijeniti konceptom integralnog razvoja, koji podrazumijeva diverzifikaciju privrednih aktivnosti, ali i njihovu komplementarnost. Poljoprivreda, ulaganja u energetiku, posebno u obnovljive izvore energije, moraju biti razvojni prioriteti, zaključio je Jocović.

Na ekonomskom samitu uvodna obraćanja imali su Burhan Genç i Mustafa Yiğit Zeren, predsjednik i zamjenik predsjednika TurkCham, a tokom foruma govorili su predsjednik Vlade Crne Gore mr Milojko Spajić, ambasador Turske Barış Kalkavan, rektor Bilgi univerziteta Ege Yazgan, predavač na Trakya univerzitetu prof. dr Sadi Uzunoğlu, savjetnik predsjednika Crne Gore za ekonomske poslove i ekonomsku diplomatiju Mladen Grgić, osnivač MyEducation Consultancy Mert Yılmaz, predavač na PiriReis univerzitetu prof. dr Erhan Aslanoğlu i predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.