Novi Horizon Europe projekat - InvigoratEU Priprema Evrope za njenu budućnost




Novi <span class="CyrLatIgnore"> Horizon Europe </span> projekat - <span class="CyrLatIgnore"> InvigoratEU </span>  Priprema Evrope za njenu budućnost

Uz Ukrajinu, Republiku Moldaviju i Gruziju, broj zvaničnih zemalja kandidata za pristupanje Evropskoj uniji porastao je na deset. To znači da je proširenje EU još jednom ključna strategija za doprinos većoj stabilnosti i prosperitetu širom Evrope u vremenima novih geopolitičkih izazova. Od 1. januara 2024. godine, InvigoratEU – novi projekat Horizon Europe kojim koordinira Univerzitet Duizburg-Esen (UDE) zajedno sa Institutom za evropsku politiku (IEP) u Berlinu – će ispitati kako EU može da strukturira svoje buduće odnosa sa svojim istočnim susjedima i zemljama Zapadnog Balkana. Konzorcijum dobija oko tri miliona eura finansiranja od EU u naredne tri godine. Njegova kick-off konferencija održana je u Tbilisiju 20. i 21. februara – dvije godine nakon početka ruskog rata u Ukrajini.

Na uvodnoj konferenciji, ispred Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, učestvovale su prof. dr Danijela Jaćimović i dr Sunčica Vuković.

Kako EU može ojačati svoju politiku proširenja i susjedstva? Može li da obezbijedi buduću otpornost Evrope van njenih granica? Projekat InvigoratEU, ima za cilj da odgovori na ova pitanja, okupljajući više od 50 istraživača iz različitih zemalja EU i zemalja koje nisu članice EU, ima tri ključna cilja:

  1. Nove strategije za snažnu Evropu: U svijetlu geopolitičke prekretnice, istraživači prvenstveno žele da istraže kako je potrebno reformisati politiku proširenja i susjedstva, kako odgovoriti na političke, vojne i ekonomske ambicije Rusije, Kine, SAD i Turske u istočnom susjedstvu i Zapadnom Balkanu, i kako treba ponovo izgraditi spoljnopolitički arsenal EU kako bi se pripremio za novu eru vojnih intervencija. Biće kreirani novi skupovi podataka – npr. istraživanje javnog mnjenja, indeks eksternog uticaja i tabela usklađenosti sa društvenim propisima.
  2. Razvoj vizije orijentisane ka budućnosti: Biće dizajnirani novi institucionalni okviri – kako za politiku tako i za obrazovanje u školama i univerzitetima. U tom cilju, istraživači razvijaju scenarije, vizije i strategije i organizuju laboratorije za mlade, radionice za mlade profesionalce i političke debate širom Evrope. Cilj je da mladi evropljani razviju političke preporuke za evropske i nacionalne političke aktere, koje će biti predstavljene u Briselu i evropskim prijestonicama na kraju projekta.
  3. Komunikacija ostvarenih rezultata: CDE ("Communication, Dissemination and Exploitation") strategija je centralna za postizanje cilja projekta – preporuke izvedene iz nalaza istraživanja biće saopštene, distribuirane i korišćene od prvog dana.

Projekat je,“ kaže prof. Michael Kaeding (UDE EU-predsjedavajući i koordinator InvigoratEU), „došao u pravo vrijeme. Potrebni su nam dobri odgovori o tome kako da integrišemo Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju u EU u kako bi pripremili Evropu za budućnost“. „Ono što InvigoratEU čini posebnim je to što se sastoji od konzorcijuma koji uzima u obzir evropsku raznolikost i političke perspektive.” Sedam od 18 članica dolazi iz Gruzije, Moldavije, Ukrajine i Zapadnog Balkana (Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija). Njih dopunjuje mreža aktera civilnog društva sa devet predstavnika iz svih zemalja Zapadnog Balkana, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

 

Dodatne informacije:

https://invigorat.eu/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.