Veliko interesovanje studenata i biznis zajednice za prvi panel o poslovnoj inteligenciji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U petak, 29. marta, Ekonomski fakultet bio je domaćin prve panel diskusije o poslovnoj inteligenciji, koja je okupila istaknute stručnjake iz različitih sektora, u cilju diskusije o ključnim aspektima ove važne teme. Panelisti su, iz različitih perspektiva, podijelili svoje znanje i iskustvo o značaju podataka za donošenje odluka, važnost interdisciplinarnosti u nauci i istraživanju, potencijal vještačke inteligencije i načine na koje novi tehnološki trendovi mijenjaju tržište i poslovanje.

Panelisti su bili prof. dr Ivan Luković sa Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ljiljana Kašćelan sa Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Mr Jovana Racković, zamjenica direktora sektora kontrole upravljanja rizicima u NLB Banci AD Podgorica, Jovana Vukčević, rukovodilac službe za kontrolu finansijskih rizika u Addiko Banci, kao i Ivan Bošković, izvršni direktor kompanije ITAS. Moderator panela bila je saradnica u nastavi na Ekonomskom fakultetu, dr Sunčica Vuković.

Ispred Ekonomskog fakulteta, paneliste, goste i studente, pozdravio je prodekan za nauku i odnos sa biznis zajednicom, doc. dr Jovan Đurašković, koji je naglasio da je interdisciplinarni pristup, koji je sadržan u procesima poslovne inteligencije, veoma važan za studente kao buduće učesnike na tržištu rada.

Kroz intenzivnu diskusiju, istaknuta je važnost donošenja odluka zasnovanih na podacima u današnjem poslovnom okruženju, kao i izazovi u implementaciji poslovne inteligencije, uključujući privatnost i složenost podataka, autorska prava i nedostatak resursa. Dodatno, predstavnici akademske zajednice opisali su potrebne vještine i znanja koja studenti treba da usvoje, kako bi bili spremni da se suoče sa zahtjevima tržišta rada.

Publika je aktivno učestvovala u diskusiji, postavljajući relevantna pitanja i dijeleći svoja iskustva.

Nakon panela, održane su dvije radionice, i to: ekspertska, pod nazivom “Automatizacija procesa u funkciji unapređenja upravljanja kreditnim rizikom“ koju je vodio Mr Andrija Đurović, Senior Manager, Risk Advisory - Central Europe,  Deloitte Romania, kao i studentska “Generisanje informacija iz baza podataka”, koju održao doc. dr Saša Vujošević sa Ekonomskog fakulteta.

Zahvaljujemo svima koji su prisustvovali panelu i doprinijeli uspjehu ovog događaja. Ekonomski fakultet će nastaviti svoj angažman u istraživanju poslovne inteligencije u nadi da će događaji poput ovog, postati tradicionalni.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.