Gostujuće predavanje profesorice Kašćelan na FON-u




Gostujuće predavanje profesorice Kašćelan na FON-u

Fond za Zapadni Balkan (Western Balkan Fund) je prethodne godine objavio treći regionalni poziv za podnošenje projektnih predloga za MOVE grantove. Prezentacija ovog programa koji ima za cilj da podrži projekte od regionalnog značaja i doprinese jačanju partnerstava u zemljama zapadnog Balkana održana je na Ekonomskom fakultetu u oktobru prethodne godine.

Prijava profesorice Ljiljana Kašćelan je dobila podršku, a jedan od rezultata projektnih aktivnosti bila je i njena posjeta Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu na kojem je 17. aprila 2024. godine održala gostujuće predavanje posvećeno rješavanju problema neravnoteže klasa u klasifikacionim modelima mašinskog učenja, s posebnim naglaskom na primjenu SVM pretprocesiranja podataka. U svom predavanju, profesorica Kašćelan je detaljno analizirala izazove s kojima se suočavaju klasifikacioni modeli mašinskog učenja zbog neravnoteže klasa. Fokus je bio na tome kako primjena SVM pretprocesiranje podataka može poboljšati balansiranje klasa, čime se postiže veća tačnost modela na nepoznatim podacima.

Predavanje je bilo interaktivno i angažovalo je prisutne studente i istraživače. Profesorica Kašćelan je demonstrirala primjenu SVM pretprocesiranja na realnim problemima poslovnog odlučivanja, kao što su modeliranje odgovora kupca na direktne marketinške kampanje putem društvenih mreža i klasifikacija sentimenta u turističkim recenzijama crnogorskih hotela sa Tripadvisor-a.

Nakon prezentacije rezultata i diskusije o primjeni SVM algoritma, profesorica Kašćelan je demonstrirala i praktičnu realizaciju u alatu Rapid Miner, što je dodatno obogatilo predavanje praktičnim primjerima i primjenom u realnom svijetu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.