Značaj primjene međunarodnih standarda procjene




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Odsustvo pravila u procjenjivanju imovine i kapitala može dovesti do smanjenje nivoa investicija i usporiti privredni rast, zbog čega je od velikog značaja usvajanje međunarodnih standarda u toj oblasti, kao i uređenje profesije procjenitelja. Ovo je danas studentima Ekonomskog fakulteta poručio Nik Talbot, izvršni direktor globalne Asocijacije za usvajanje međunarodnih standarda procjene, na predavanju pod nazivom Zahtjevi IVS međunarodnih standarda procjene – pan evropska perspektiva”. Talbot je objasnio da se prilikom kreiranja liste standarda vodi računa o različitosti ekonomskog, političkog, te istorijskog okruženja kako bi pravila procjenjivanja mogla imati široku primjenjivost. Tada se, navodi on, razmatraju predlozi svih članica Komiteta za međunarodne standarde procjene, a usvajaju oni koji dobiju najveću podršku.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof.dr Nikola Milović, doc. dr Slavko Rakočević iz Komore procjenitelja Crne Gore i g-din Nik Talbot potpisali su tom prilikom Sporazum o poslovnoj saradnji  koji se odnosi na edukaciju i sertifikaciju u oblasti procjene vrijednosti nepokretnosti, postrojenja i opreme, biznisa i kapitala u Crnoj Gori.

Dekan Milović je istakao da studenti na Ekonomskom fakultetu stiču kvalitetna i primjenjiva znanja za njihova buduća zanimanja ekonomske struke, ali da će aktivnosti koje predviđa Sporazum omogućiti zainteresovanim da to znanje nadograde u ovoj oblasti, što doprinosi naučnom utemeljenju profesije procjenitelja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.