Zahtjevan ali opravdan put od gotovinskog do obračunskog računovodstva




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Gotovinsko računovodstvo, koje se trenutno primjenjuje u Crnoj Gori, ubrzo će biti zamijenjeno obračunskim koje je zastupljeno u zemljama Evropske unije. Za razliku od gotovinskog koje ne može da pruži jasnu sliku svih finansija, obračunsko računovodstvo podrazumijeva drugačiji obuhvat javnog sektora pa na taj način obezbjeđuje kompletnu sliku operacija vlade jedne države, unapređujući transparentnost i odgovornost njenog rada. Ovo je na predavanju na Ekonomskom fakultetu pod nazivom  “Računovodstvo i izvještavanje u javnom sektoru/Zašto je računovodstveni sistem važan?“studentima poručila Lucia Kašiarová, ekspertkinja u oblasti javnih finansija i računovodstva Slovačke republika. Na predavanju koje je organizovano u saradnji sa UNDP, Kašiarova je poručila i to da je za prelazak sa jednog na drugi sistem vođenja računovodstva neophodan stručan kadar zbog čega je važno raditi na edukaciji i jačanju kadrovskog potencijala računovodstvene funkcije kod korisnika budžeta.

Stalna predstavnica UNDP i stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori,Fiona Mekluni,  pozdravljajući prisutne studente i profesore, istakla je to da će iskustvo Slovačke republike biti dragocjeno za Crnu Goru u procesu promjene sistema računovodstva, ali je naglasila i značaj  održavanja ovog predavanja na Ekonomskom fakultetu s obzirom na opšteprihvaćeni stav da je obrazovanje ključni faktor ekonomskog rasta svake države.

Uoči početka predavanja, predstavnici UNDP u Crnoj Gori su se susreli sa dekanom Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikolom Milovićem i prodekanom za međunarodnu saradnju prof. dr Sašom Popovićem, koji su izrazili zadovoljstvo zbog saradnje dvije institucije kao i očekivanja u pogledu daljeg nastavka te saradnje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.