MMF - baza međunarodnih ekspertiza, znanje i iskustvo svih članica na jednom mjestu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Trećeg dana manifestacije The Right Start predavanje je studentima Ekonomskog fakulteta održala dr Zorica Kalezić, član Savjeta odbora Centralne banke Crne Gore.

Brojnim prisutnim studentima govorila je o ulozi koju Međunarodni monetarni fond ima u monitoringu svjetskog rasta, razvoju finansijskih tržišta i prevenciji kriza, i pojasnila fenomen da se za ovu instituciju u isto vrijeme mogu čuti podijeljena mišljenja, od onih da je u pitanju “dobronamjerni savjetnik”, do sasvim oprečnih koja MMF opisuju kao “vanjskog doktatora”.

Osim detaljnog opisa strukture ove međunarodnu finansijske institucije i procesa donošenja odluka, gđa Kalezić je vrlo stručno i detaljno opisala instrumente koje ova institucija koristi onda kada je njena intervencija u nekoj državi potrebna, opisujući prednosti i mane svakog instrumenta ali i navodeći koji su to uspješni a koji negativni primjeri njihove intervencije. Ona je naglasila da je najveća vrijednost MMF-a to što predstavlja bazu međunarodnih ekspertiza, tačnije sakupljeno znanje i iskustvo svih članica na jednom mjestu, i ujedno predložila studentima da se više zainteresuju i iskoriste niz besplatnih online obuka koja MMF pruža, kako bi proširili svoje znanje i stekli dodatnu referencu u svojoj biografiji.

Četvrtog dana manifestacije, u četvrtak, 21. februara, sa početkom u 13:15 h u amfitetaru "Montenegro", biće organizovana projekcija dokumentarnog filma "Nejednakost za sve", koji prati bivšeg američkog državnog sekretara Roberta Rajha u naporima da skrene pažnju javnosti na rastući ekonomski jaz u zemlji, čije se posljedice osim u privredi osjećaju i u američkoj demokratiji. U centru priče je jednostavno pitanje – šta je dobro društvo i kako se drastična razlika u zaradama pojedinaca odražava na ekonomsko zdravlje nacije? O filmu će sa studentima razgovarati dr Jovan Đurašković.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.