Razgovori s umjetnikom: Belma Šarančić o metodama psihofizičke reedukacije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru ciklusa onlajn predavanja „Razgovori s umjetnikom“ Muzičke akademije UCG,  12. marta 2021. godine, profesorica harmonike sa Univerziteta u Sarajevu Belma Šančić održaće predavanje na temu "Metode psihofizičke reedukacije u cilju poboljšanja muzičkog izvođaštva", putem Zoom aplikacije.

Studenti će nakon uvodnog izlaganja imati priliku da postave pitanja.

Belma Šarančić-Nahodović (1984) je profesor iz oblasti harmonike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Završila je studije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu (Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju) i na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu (diplmirala u klasi Danijele Gazdić i magistrirala u klasi Radomira Tomića iz oblasti harmonika – koncertni izvođač). Specijalističke studije je završila u klasi Claudia Jaccomucija na Scuola Superiore di fisarmonica u Urbinu, Italija a doktorirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi Geira Draugsvolla.

Učestvovala je i pobjeđivala na mnogobrojnim takmičenjima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Od 2005. bila je član žirija na preko 20 takmičenja. Nastupala je sa nekoliko orkestara, između ostalog sa kamernim orkestrom Muzičke akademije u Sarajevu i sa Sarajevskom filharmonijom. Uspješnu suradnju uspostavlja i sa bh. kompozitorima čija djela premijerno izvodi na koncertima i festivalima. Među njima se izdvaja koncert za harmoniku i gudački orkestar Ivana Čavlovića „Za Belmu Š.-N.“ (2017).

Po pozivu gostuje je kao predavač na muzičkim akademijama univerziteta u Vilniusu (Litvanija), Kopenhagenu (Danska), Amsterdamu (Holandija) i Trstu (Italija), gdje pored majstorskih radionica sa studentima održava i predavanja iz oblasti Alexander tehnike u akordeonizmu. Od 2017. godine obnaša dužnost prodekana za koncertnu aktivnost Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.