Muzička akademija

Koncert Danijela Cerovića u LuvenuU utorak, 5. Decembra , u koncertnoj dvorani Lemmens Instituta , (LUCA School of Music), Danijel Cerović će nastupiti kao član Crnogorskog Gitarističkog Dua, zajedno sa Goranom Krivokapićem. Na programu su "Engleske svite" Johana Sebastiana Baha.
 "Lemmens Institute" je osnovan 1879.godine i jedan je od najuglednijih konzervatorijuma u Belgiji.
U Subotu, 3. Decembra , u okviru koncertne serije za gitaru u holandskom gradu Apeldornu , Danijel Cerović je izveo djela Vajsa, Pjacole i Žarka Mirkovića. Dan ranije održao je masterklas za studente gitare Konzervatorijuma Princ Klaus u Gorningenu.
Danijel Cerović jedan je od vodećih crnogorskih izvođača mlađe generacije iz domena klasične muzike, sa bogatom i intenzivnom međunarodnom koncertnom karijerom. Rođen u Nikšiću. Potiče iz ugledne porodice prosvjetnih radnika. Diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vere Ogrizović, a postdiplomske studije za gitaru završio je na Konzervatoriju u Mastrihtu, u klasi Karla Markjonea.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenja za gitaru i kamernu muziku (Cetinje, Plovdiv, Beograd, Bojano). Redovno nastupa kao solista i član kamernih ansambala na prestižnim domaćim i međunarodnim festivalima u Americi (GFA Denver, Chapman University), Argentini (Guitarras del Mundo), Kanadi (Toronto, Montreal), Kini, Južnoj Koreji (Seul, Daežon), Rusiji (Filharmonija Sankt Peterburg), Frnacuskoj (Paris Guitar Foundation), Danskoj, Crnoj Gori (A tempo, Kotor art), Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Grčkoj, Njemačkoj, Holandiji (Concertgebouw Amsterdam), Španiji (Madrid, Granada), Bosni i Hercegovini, Albaniji, Portugalu, Belgiji i Poljskoj. Kao solista i kao član crnogorskog duo gitara nastupao je sa Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom, Daejon Simfonijskim Orkestrom (Koreja), Šenjang Simfonijskim Orkestrom (Kina), Orkestrom “Mossani Strings” (Holandija), sa Kvartetom “Rubikon” (Srbija), “Camerata” Kvartetom (Poljska) i dr.

 Danijel Cerović je suosnivač i umjetnički direktor Međunarodnog Nikšić Guitar Festivala. Od 2003. godine angažovan je kao predavač na Muzičkoj akademiji, Univerzitet Crne Gore na Cetinju. Bio je gostujući profesor gitare na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Predaje redovno na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu na univerzitetima kao što su: Chapman University (SAD), Metropolitan University - Denver (SAD), Toronto University (Kanada), Monteral Conservatory (Kanada), Maastricht Conservatory (Holandija), Tianjin Conservatory (Kina) i dr.

Član je žirija na prestižnim međunarodnim takmičenjima za gitaru. Studenti iz njegove klase učestvuju u koncertnim aktivnostima Muzičke akademije, a takođe osvajaju nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Kao solista, snimio je CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija. Kao član Duo Amarilli sa mecosopranisticom Amandom Stojović, snimio je CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog Centra Crne Gore. U 2014 i 2016 godini, kao član crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapić , snimio je 6 engleskih svita Johana Sebastiana Baha za NAXOS Records. U 2017/18, kao solista i član CDG nastupiće na prestižnim festivalima, koncertnim dvoranama i Univerzitetima u Aziji, Južnoj Americi, Evropi i Sjevarnoj Americi, te održati niz predavanja na temu “Transkrpcije Bahove muzike za gitaru”.

 
Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print