Muzička akademija primljena u punopravno aktivno članstvo Asocijacije evropskih konzervatorijuma




Muzička akademija primljena u punopravno aktivno članstvo Asocijacije evropskih konzervatorijuma

Na posljednjem Vijeću Asocijacije evropskih konzervatorijuma (AEC), Muzička akademija Univerziteta Crne Gore primljena je u punopravno aktivno članstvo ovog značajnijeg udruženja. Članstvo u AEC-u, Akademiji će omogućiti održivu, efikasnu i efektivnu komunikaciju i razmjenu prakse sa najrazvijenim sredinama i institucijama.

AEC je organizacija koja predstavlja najrazvijenije institucije visokog muzičkog obrazovanja (HMEI) u Evropi i šire. Kao vodeći glas visokog muzičkog obrazovanja u Evropi, i snažan zagovornik institucija članica, AEC razumije i podržava muzičko i umjetničko obrazovanje, kao centralni doprinos kvalitetu ljudskog života i inkluzivnom društvu zasnovanom na demokratskim vrijednostima.  AEC promoviše profesionalno usmjereno umjetničko obrazovanje kao potragu za izvrsnošću u tri oblasti: umjetnička praksa; učenje i podučavanje; istraživanje i inovacije, te nastoji da podstakne ove elemente i da podstakne raznolikost i dinamiku sa kojom se oni sprovode u različitim institucijama, zemljama i regionima.

AEC afirmiše rad na unapređenju visokog obrazovanja u izvođačkim umjetnostima, prvenstveno fokusirajući na muziku i to radi na osnovu tri stuba: Podsticanje vrijednosti muzike i muzičkog obrazovanja u društvu, Poboljšanje kvaliteta u visokom muzičkom obrazovanju, Promovisanje učešća  inkluzivnosti i raznolikosti.

 

Image

 

Image

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.