Mladi pijanisti MA UCG na majstorskim radionicama renomiranih pijanista u MCCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Muzička akademija Univerziteta Crne Gore (UCG) i Muzički centar Crne Gore nastavili su saradnju kroz majstorske radionice solista Crnogorskog simfonijskog orkestra koje su se pokazale kao izuzetno stimulativan mehanizam u jačanju motivacije mladih umjetnika, studenata Muzičke akademije UCG.

Nakon violinista i  mladi pijanisti sa Cetinjske akademije Sofija Jović, Vasilije Đurović i Petar Popović imali su priliku da slušaju i rade sa renomiranim  pijanistima.

Prvi seminar  održao je austrijski pijanista Gotlib Voliš (Gottlib Wallisch) koji je sa studentima podijelio svoja razmišljanja o Šopenu radeći na djelima poput Balade br. 2 u F duru i Sonate br. 3 u H molu.

“Ovaj masterklas je ispunio sva moja očekivanja. Dobio sam od profesora Gotliba Voliša puno korisnih saveta i smernica kako i na čemu da radim da bi moja interpretacija bila još ubjedljivija. Biti aktivni polaznik master klasa je veliki podstrek i motivacija i voleo bih da ih imamo što više i što češće” – rekao je Vasilije Đurović, student treće godine osnovnih studija.

Petar Popović, student druge godine ističe da biti polaznik seminara kod istaknutih pijanista predstavlja  veliku čast i sjajno iskustvo jer takvi umjetnici  otvore novu dimenziju razmišljanja o muzici i inspirišu da se raznovrsnije i kreativnije pristupa radu u građenju interpretacije jednog muzičkog djela.

Samo deset dana kasnije majstorsku radionicu priredio je i makedonski pijanista Simon Trpčeski koji je svojom nevjerovatnom energijom i pristupačnošću oduševio cijeli auditorijum prisutan u Kamernoj Sali MCCG. Pored konkretnog rada na izabranim kompozicijama, ovaj pijanista svetskog renomea, potrudio se da vrijeme koje je imao za druženje sa prisutnim studentima što  kvalitetnije i raznovrsnije iskoristi te je izašao iz nastavnog okvira i svojim savjetima pokušao da pripremi  mlade umjetnike na izazove u građenju izvođačke karijere,  poimanju suštine umjetničkog poziva, pričanju istine kroz muziku,  posebno se osvrćući na to kako ostati u cijelom tom procesu iskren, prirodan i nadahnut.

Sofija Jović, kao aktivni polaznik oba seminara, ove majstorske radionice opisuje kao prozor u svijet:
”Seminar kod austrijskog pijaniste Gotliba Voliša je bio od izuzetnog značaja, kao i velika čast. Puno sam naučila kroz pedagogiju, kao i kroz pijanizam ovog velikog umjetnika, a austrijska pijanistička škola i odabir klavirskog koncerta Mocarta su za mene bili savršen spoj za jedno izuzetno veče koje nam je maestro Voliš priredio sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.
Sa druge strane saradnja sa svjetski poznatim i priznatim pijanistom Simonom Trpčeskim je jedna od onih koje se pamte za životnog vijeka. Ovaj jednostavni, pristupačni, a opet genijalni čovjek, na mene je ostavio nevjerovatan utisak, svojom harizmom i pijanizmom. Hvala Muzičkoj akademiji i Muzičkom centru Crne Gore što su nam omogućili ovaj kratki, ali svojevrsni "prozor u svijet".

Na majstorskoj radionici maestra Simona Trpčevskog jedan od aktivnih polaznika bila je i mlada saradnica u nastavi na Muzičkoj akademiji Vladana Perović: “Veoma me je obradovala vijest da će jedan od najpriznatijih pijanista današnjice, Simon Trpčeski,  održati seminar u Podgorici, u Muzičkom centru  što ću ja, kao saradnik, imati mogućnost da budem aktivni polaznik seminara. Imala sam priliku i ranije da slušam njegova izvođenja i zaista osvaja svojom toplinom, poetičnošću, lakoćom, ali i balkanskim temperamentom  koji se osjeća u njegovom sviranju. Bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi sa njim i učiti od njega ne samo o interpretaciji samog djela koje sam tom prilikom izvela, već i o muzici uopšte i o pristupu istoj, ali i čuti mnogo korisnih savjeta koje mladim umjetnicima mogu pomoći u daljem radu. Veoma mi se dopao njegov neposredan i iskren odnos u radu i komunikaciji.”

Svi polaznici, i aktivni i pasivni,  posebno ističu značaj ovakvih projekata koje Muzički centar Crne Gore organizuje sa gostujućim umjetnicima, kao i značaj saradnje između ove institucije i Muzičke akademije na Cetinju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.