Koncert profesora Muzičke akademije na festivalu u Španiji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Koncert profesora Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore održan je u okviru osmog Internacionalnog Festivala muzike i umjetnosti u organizaciji Conservatorio Superior de Música de Vigo, u Vigu u Španiji. 

Ansambl izvođača činili su profesor violine Vujadin Krivokapić, profesorice kamerne muzike flautistkinja Žana Lekić i pijanistkinja Nataša Popović, profesor violončela Mladen Popović, profesor klavira Vladimir Domazetović i profesorica flaute Tatjana Krkeljić.

Dekanica Muzičke akademije prof. Tatjana Krkeljić kazala je za Pobjedu da je koncert bio lijepa završnica cjelonedjeljne saradnje profesora cetinjske akademije sa studentima Konzervatorija u Vigu među kojima je nekolicina izrazila interesovanje da upravo svoje studije nastave u Crnoj Gori.

- Nastavlja se saradnja sa CSMVigo i očekuje se dolazak njihovih profesora početkom juna kada će Muzička akademija biti domaćin internacionalnog festivala muzike MusicInMe – istakla je Krkeljić.

Dekan CSMVigo profesor Esteban Valverde rekao je da se Muzička akademija može pohvaliti nevjerojatnim talentom koji posjeduje na svom fakultetu, jer je svaki muzičar pokazao visok nivo tehničkog znanja i muzikalnosti.

- Raznolikost izvedenih kompozicija prikazanih tokom cijele večeri takođe je pokazala širinu znanja i umijeća profesora – istakao je Valverde.

Koncert je održan u lijepom i akustički bogatom prostoru, što je samo doprinijelo užitku večeri. Publika je s punom pažnjom pratila cijeli nastup, a mnogi su bili vidljivo dirnuti prikazanim izuzetnim muziciranjem koje su nagradili vraćanjem umjetnika na bis. Violinska sonata Sergeja Prokofjeva izvedena je s preciznošću i strašću, pokazujući Krivokapićevu virtuoznost na violini. Djelo su slijedile kompozicije Paganinija „Introduzione“ i „Tema con variazioni“, koje su bile jednako impresivne svojom virtuoznošću i dramatičnim štihom. L. Ferenc Trio op. 45, u izvođenju flautistkinje Žane Lekić, čeliste Mladena Popovića i pijanistkinje Nataše Popović, bio je još jedan vrhunac večeri, prikazujući besprijekornu međuigru između ovo troje muzičara i njihovo izuzetno muziciranje. Nastup trija bio je majstorski kurs sviranja u ansamblu, a virtuoznost usklađena s njihovim emocionalnim ulaganjem u djelo. Rezultat je bila snažna i dirljiva izvedba.

U nastavku se čula Šopenova Klavirska sonata br. 2 u kojoj je pijanista Vladimir Domazetović pružio snažnu i nijansiranu interpretaciju prvog stava. Uslijedili su Rahmanjinovljevi Preludiji op. 3 br. 2 i op. 23 br. 2. Pijanistička interpretacija bila je izvrsna, naglašavajući emocionalnu dubinu i složenost djela, a delikatne nijanse melodije bile su prekrasno istaknute. Sonatina za flautu i klavir Dejana Krdžića, u izvođenju Tatjane Krkeljić i Nataše Popović bila je osvježavajuća promjena tempa, a flautistkinja i pijanistkinja demonstrirale su svoju sposobnost zajedničkog rada kako bi stvorile kohezivni i očaravajući zvuk.

Sonatina je bila izvrstan dodatak, pokazala predanost izvođača u predstavljanju djela crnogorskih kompozitora u svijetu, a premijerno izvođenje ovog djela u Španiji podstaklo je želju kolega sa Konzervatorijuma da je uvrste u svoj koncertni repertoar.
 
 
Tekst preuzet iz dnevnog lista Pobjeda
 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.