Šest svjetskih flautističkih premijera domaćih kompozitora u jednom danu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

tekst priredila: red.prof. mr Marija Djurdjević Ilić


Na međunarodnom festivalu „Flauta & Me“ održanom u Novom Sadu, studenti klase flaute redovnog profesora Marije Đurđević, Muzičke akademije UCG, u prepunoj sali Kulturne stanice "Svilara", premijerno su predstavili šest novih kompozicija crnogorskih kompozitora pisanih za flautu.

U „Srpskoj Atini“, na festivalu – susretima flautista koji se održavaju bijenalno, svaki put u drugoj državi bivše Jugoslavije, na kom flautisti studenti muzičkih akademija nastupaju izvodeći isključivo djela autora iz zemalja iz kojih dolaze, publika je imala priliku da čuje i vidi nastup mladih crnogorskih flautiskinja koje su izvele deset kompozicija domaćih autora, a čak šest premijerno!

Ljubitelji muzike su po prvi put mogli da čuju kompozicije: "Zvjezdana noć" – za četiri flaute, klavir i elektronikuSlobodanke Bobane Dabović Đurić, "Largo" za flautu i klavir -  Senada Gačevića, "Eleusa" za flautu i klavir - Milivoja Pićurića, "Pene" za pet flauta - Nine Perović,  "Škerac" za pet flauta - Ivana Marovića, "Bachematrics" za četiri flaute - Aleksandra Perunovića. Izvedena su i djela nacionalnih kompozitora: "Male scene šest pjesama" za flautu i klavir - Marka Kovača,  "Leave me alone" za solo flautuSenada Gačevića, "Odjeci" za solo flautuNine Perović kao i "Trough Rose Colored Glasses" za flautu i klavir - Aleksandra Perunovića.

Nakon uvodnog otvaranja i pozdravnog govora dekana Novosadskog univerziteta profesora Siniše Bokana i profesorice flaute i organizatorke ovogodišnjeg festivala Laure Levaj, sala je zastorima specijalno primpremljenim za nastup crnogorske klase flaute, za ovu priliku potpuno zamračena, a na cijelokupnom zidu iza scene pojavila se animirana projekcija čuvenog Van Gogovog postimpresionističkog djela „Zvjezdana noć“.  Sa snažnog ozvučenja čuli su se zvuci elektronike, a crnogorske mlade zvijezde klasične muzike Žunja Lipanović, Marija Milić, Marija Sinđić i Zorica Pavićević, uz klavirsku pratnju mr. Marije Barović, obasjale su vojvođansku kulturnu stanicu i tonovima proizvedenim na četiri flaute stvarale savršenu harmoniju – u skladu sa zvucima moderne elektronske muzike.

Grandioznim otvaranjem festivala, tehnički izuzetno zahtjevnim, publika u prepunoj sali Kulturnog centra "Svilara" koja je morala da se zaključa prije nastupa jer nije mogla da primi sve zainteresovane, je ostavljena bez daha. Ovakav vizuelni i auditivni spektakl pred vrsnim poznavaocima muzike, profesorima i studentima svih muzičkih akademija, od Vardara do Triglava, odmah je izazvao ovacije jer nikad nije viđen na bilo kom festivalu flaute.

Nakon što je zvjezdana noć završena, a Sunce obasjalo publiku, uslijedili su pojedinačni nastupi mladih crnogorskih flautiskinja uz klavirsku pratnju kompozitora lično - Marka Kovača, kao i klavirske saradnice Marije Barović. Poslije svakog nastupa muzičari su zbog gromoglasnog aplauza morali i po više puta da se vraćaju na scenu kako bi se zahvalili slušaocima.

A onda nakon njihovih pojedinačnih nastupa, samo zajedničko pojavljivanje na sceni crnogorskih flautiskinja izazvalo je ovacije publike zbog prilike da ponovo čuju i vide pet zvjezda na flautama, četiri koje su izazvale oduševljenje "Zvjezdanom noći", a kojima se pridružila i najmlađa među njima, Tijana Begović.

Brz tempo, zvuci udaraca jezikom i naglašeno disanje koje u stilu ritma afričkih plemena proizvode muziku, kompozicije "Pene", bili su demonstracija virtuoznosti i posebnosti flaute među svim duvačkim instrumentima. Uzbuđenje koje je izazvala maestralno izvedena muzika kompozitorke Nine Perović, pretočilo se u nove salve ovacija. Stručna javnost je bila fascinirana, a organizatori su tražili notni materijal na licu mjesta.

Nakon nastupa klase flaute koja je izvela čak deset djela crnogorskih autora, oduševljenje prisutnih je bilo toliko da su i proizvođači patentirane četvorosegmetne inovacije za flautu, koju kao revolucionarni proizvod reklamiraju krilaticom „The magic of the Flute begins here“ ponudili saradnju sa klasom flaute Muzičke akademije sa Cetinja.

Uslijedile su potom i čestitke profesora muzičkih akademija iz regiona, pohvale za nastup, izvedena djela ali i neskriveno oduševljavanje viđenim. Za ovaj muzičko-scenski spektakl koji je priredila Cetinjska klasa flaute, pored flauta, pikola, alt flauta, bili su neophodni i laptopovi, muzička mikseta, zvučnici, snažan projektor visoke rezolucije, specijalni zastori za prozore kao i angažovanje više tehničkog osoblja uključujući majstora svjetla, majstora tona ali i operatere koji su kontrolisali elektroniku i animaciju.

Pripreme za ovaj nastup su bile višemjesečne, kompozicije su pisane baš za ovu klasu, a perfekciji svakog djela, pored dugotrajnog mentorskog rada profesorice Đurđević, doprinijeli su i kompozitorke i kompozitori, autori djela. Zajednički rad na kompozicijama je studentima donio nova iskustva koja će pamtiti za cijeli život, a koja će im koristiti u daljem muzičkom napredovanju i karijeri.

Ovakvi nastupi, ovakav naporan rad i iskazani entuzijazam, ovakva promocija Akademije, Univerziteta, crnogorske kulture ali i crnogorske države zaslužuje sve vidove podrške.

Najiskrenije se nadamo da će je u buduće biti, jer klasa flaute Univerziteta Crne Gore, svojim djelovanjem to i zaslužuje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.