Esspressivo 2023: Muzički festival na Cetinju od 26. novembra do 04. decembra




<span class="CyrLatIgnore">Esspressivo 2023</span>: Muzički festival na Cetinju od 26. novembra do 04. decembra

Festival umjetničke muzike ,,Espressivo“, koji se već 14 godina organizuje na Cetinju, ove godine biće održan od 26. novembra do 04. decembra u Multimedijalnoj sali Ministarstva kulture na Cetinju.

Espressivo je festival umjetničke muzike, koji je fokusiran na vrhunske interpretacije umjetničke muzike, ali i na stvaranje novih konteksta u kojima se umjetnička muzika može konzumirati, praviti, slušati, prezentovati. Muzički repertoar obuhvata sve segmente muzičke tradicije, od interpretacije stare do nove muzike Crne Gore i regiona.

Festival će u nedjelju, 26. novembra u Multimedijalnoj sali Ministarstva kulture u 19:00 sati otvoriti Crnogorski orkestar mladih pod dirigentskom palicom Igora Pejovića. U ponedjeljak, 27. novembra biće upriličen koncert Jovana Kolundžije (violina) i Natalije Mladonović (klavir), dok će u utorak 28. novembra nastupati Miša Berkut (viola) i Aleksej Kurbatov (klavir). Klavirski recital Alekseja Molčanova cetinjska publika imaće priliku da čuje u srijedu, 29. novembra, dok će se koncertom Marka Simovića (violina) i Vladane Perović (klavir), koji će se održati u četvrtak, 30. novembra, završiti novembarski program festivala. Decembarski dio programa, takođe u prostoru Ministarstrva kulture, započeće koncertom gitarskog dua Srđe Bulatovića i Darka Nikčevića.

Još tri koncerta biće organizovana u decembru, i to u subotu, 02. decembra kada će nastupiti klavirski duo Silva Skenderi i Milena Nikolla. Najbolji studenti Muzičke akademije predstaviće se publici dan kasnije, a festival će biti zatvoren u ponedjeljak, 04. novembra koncertom pijanistkinje Eme Potevske. Svi programi će počinjati u 19:00 sati, a ulaz je besplatan.

Festival umjetničke muzike ,,Espressivo“ je festival visokih umjetničkih dometa koji od svog pokretanja brižljivo njeguje kvalitet programa. No i pored toga, iz godinu u godinu vidan je njegov snažni uticaj na ukupnu klimu crnogorske muzičke scene. Isto tako, dosadašnja izdanja pokazala su uspon i razvoj njegovih direktnih i indirektnih uticaja na javni, kulturni život Crne Gore.

Festival se organizije pod pokroviteljstvom i podrškom Univerziteta Crne Gore, Ministarstva kulture, Muzičke akademije i Prestonice Cetinje. Detaljnije informacije o umjetnicima i festivalskom programu možete naći na LINKU koji vodi ka zvaničnoj web prezentaciji festivala Espressivo 2023.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.