Koncert i majstorska radionica pijaniste Zlatana Božute
Koncert i majstorska radionica pijaniste Zlatana Božute

Koncert pijaniste Zlatana Božute (Bosna i Hercegovina) održaće se u četvrtak 30. novembra 2023. godine, sa početkom u 17.30 časova u koncertnoj sali Muzičke akademije UCG na Cetinju. Na programu su djela Mocarta i Rahmanjinova.

Zlatan Božuta (Sarajevo, 1991) je pijanista i viši asistent na Odsjeku za klavir, udaraljke, harfu i srodne instrumente na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Prvo muzičko obrazovanje stiče u klasi Draženke Čanković-Janković u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi "Novo Sarajevo". U Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu školuje se u klasama Milorada Jovanovića i Mirjane Jovanović. Na Odsjeku za klavir Muzičke akademije UNSA, u klasi prof. Dragana Opančića, završio je dodiplomski studije 2014. godine, a zatim i master studije 2017. godine. Specijalizirao se u programu Talent Music Master Courses u Bresciji (Italija), u klasi prof. Rubena Dalibaltayana.

Kroz redovno koncertiranje, kao i uspjehe na nizu pijanističkih takmičenja (Specijalna nagrada na XII Federalnom takmičenju, Prvo mjesto na Yamaha Music Foundation of Europe, BiH; Druga nagrada na Internacionalnom takmičenju G. Campochiaro, Italija i dr.) izgradio je poziciju istaknutog mladog pijaniste. Pohađao je majstorske radionice renomiranih pijanista, kao što su Kemal Gekić, Jurij Kot, Aleksandra Romanić, Kristofer Tejlor (Christopher Taylor), Boris Kraljević, Ursula Opens, Rita Kinka, Ruben Dalibaltajan (Ruben Dalibaltayan), Džeroma Lovental (Jerome Lowenthal), Hinko Haas, Jokut Mihajlović, te radionice kamerne muzike Manhattan String Quarteta.

Koncertirao je u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Španiji, Austriji. Redovno nastupa samostalno, ali i u kamernim sastavima. Kao solista nastupao je sa Sarajevskom filharmonijom te sa Simfonijskim i gudačkim orkestrom Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Njegujući poseban interes za interpretaciju savremene muzike, izveo je niz djela iz repertoara muzike 20. i 21 . vijeka, te učestvovao u nizu praizvedbi djela savremenih kompozitora (Sijarić, RešidbegovićHadžajlić i dr). Kao izvođač sarađivao je sa Vinkom Globokarom i Heinerom Goebbelsom izvodeći bosanskohercegovačke praizvedbe njihovih kompozicija.

Kao kompozitor djelovao je u savremenim teatarskim produkcijama, gdje je s rediteljem Alešom Kurtom sarađivao u predstavama "Elizabeta Bam", "Majstor i Margarita", "Ništa nas ne smije iznenaditi" i "Kreketanje".

U okviru gostovanja profesor Zlatan Božuta održaće i majstorske radionice studentima  klavirskog odsjeka iz klasa profesora Bojana Martinovića i Vladimira Domazetovića

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.