Svečano otvaranje 2. Međunarodne konferencije "Muzičko nasljeđe Crne Gore"




Svečano otvaranje 2. Međunarodne konferencije "Muzičko nasljeđe Crne Gore"

POČINJE 2. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA ''MUZIČKO NASLJEĐE CRNE GORE''

Druga Međunarodna konferencija ''Muzičko nasljeđe Crne Gore – muzičke prakse i njihovi potencijali (MusiH)'' biće otvorena u četvrtak, 22. avgusta 2019. godine u Ministarstvu kulture sa početkom u 20.30 časova. Na svečanom otvaranju konferencije govoriće prodekan Muzičke akademije na Cetinju prof. mr Tatjana Krkeljić, šefica Instituta za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu prof. dr Jasmina Talam i prof. dr Svanibor Pettan sa Univerziteta u Ljubljani. U muzičkom dijelu programa biće predstavljeni različiti oblici narodne muzičke tradicije Crne Gore.

Na konferenciji će učestvovati dvadeset jedan izlagač iz zemlje i inostranstva, među kojima su i najznačajnija imena iz oblasti etnomuzikologije poput prof. dr Svanibor Pettana, prof. dr Jasmine Talam, prof. dr Ardian Ahmedaja, prof. dr Vesne Ivkov, prof. dr Dan Lundberga i drugih. Učesnici konferencije elaboriraće teme koje su fokusirane na istorijske izvore i istraživanja narodne muzičke tradicije Crne Gore, nova istraživanja crnogorske muzičke tradicije, zatim na aplikativnu etnomuzikologiju, zaštitu muzičkog nasljeđa i na nematerijalno nasljeđe kao potencijal i razvojni resurs. Realizovanjem ove konferencije Muzička akademija nastavlja aktivnosti na polju naučnih i  umjetničkih istraživanja.

Konferencija koju organizuju Ministarstvo nauke i Muzička akademija u okviru projekta  ''Muzičko nasljeđe Crne Gore – muzičke prakse i njihovi potencijali (MusiH)'' trajaće do 25. avgusta.

Image

 

O projektu

Naučni projekat Muzičko nasljeđe Crne Gore – muzičke prakse Crne Gore i njihov potencijal - MusiH obezbjeđuje novo sagledavanje naše muzičke baštine i njeno oživaljavanje kroz apikativne aspekte do sada neprimjenjivane u Crnoj Gori.  Ima za cilj intenziviranje  aktivnosti radi podsticanja naučnih i umjetničkih istraživanja na polju Muzičkog nasljeđa Crne Gore, koji će u saradnji etnomuzikologa, teoretičara muzike i stvaralaca u polju muzičke umjetnosti dati doprinos radi njene dalje prezervacije i afirmacije u novim tumačenjima.Kroz projekat, planiraju se aktivnosti u sakupljanju i istraživanju građe s područja narodnog i sakralnog umjetničkog stvaralaštva, ta građa će se naučno obraditi i objedinjavati. Muzička akademija, kao nosioc projekta planira da radi na umrežavanju sa istraživačima i istraživačkim zajednicama i ustanovama koje promovišu muzičku baštinu, i koje bi svojim stručnim mišljenjem i savjetima doprinijele pitanjima primjene našeg muzičkog nasljeđa (na području kulturnog turizma, obrazovanja, muzikoterapije, marketinga i sl.), a sve u cilju njegovog očuvanja i konzerviranja. Muzička akademija na Cetinju trenutno je jedina članica Naučne mreže Crne Gore licencirana za naučna istraživanja koja bi bila reprezentativna iz oblasti muzike uopšte, pa samim tim i muzikologije i etnomuzikologije. Iskustva u regionu pokazuju da većina zemalja (Srbija, Hrvatska; Slovenija, BiH i druge) imaju Muzikološke i Etnomuzikološke institute i društva kao posebne naučnoistraživačke institucije čiju okosnicu u radu čine upravo etnomuzikološka i istraživanja na polju folkloristike. Do osnivanja reprezentativne institucije, Muzička akademija čini napore da se održi kontinuitet u istraživanjima na ovom polju što je od izuzetnog značaja.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.