Neda Stojkanović, najbolji student Muzičke akademije za studijsku 2019/20. godinu




Neda Stojkanović, najbolji student Muzičke akademije za studijsku 2019/20. godinu

Studentkinja Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore, na smjeru Izvođačke umjetnosti, Neda Stojkanović (9.78) proglašena je za najboljeg studenta svog fakulteta za tekuću studijsku godinu 2019/20.

O zalaganjima koje iziskuju navedeni rezultati, aktivnostima na fakultetu, putu do postizanja cilja, motivaciji, planovima za budućnost u profesionalnom smislu i savjetima za buduće kolege razgovarali smo sa njom.

Neda kaže da je nagrada za naboljeg studenta Univerziteta Crne Gore motiviše da sa još više volje radi, kao i da predstavlja vid potvrde da se svaki trud i rad na kraju isplati.

"S obzirom da sam upisala akademiju sa generacijom starijom dvije godine, na početku je bilo malo nesigurnosti i strepnje da li sam se prerano odlučila na taj korak i kako ću se snaći među starijim kolegama. Veliku podršku sam imala od svoje porodice i svog profesora violine Vujadina Krivokapića. Međutim, brzo sam shvatila da nisam pogriješila", kazala je studentkinja.

Najbolja studentkinja Muzičke akademije za tekuću godinu smatra da svaki uspjeh prati određena doza odricanja, ali ako se usklade sve obaveze i ukoliko se gaji ljubav prema onome što radimo, onda uspjeh dolazi sam po sebi.

"Naša akademija pruža dobre uslove za napredak i usavršavanje. Učestvovala sam na raznim radionicama i seminarima domaćih i stranih predavača. Nastupala sam dosta u Crnoj Gori i inostranstvu i sarađivala sa kolegama iz muzičkih akademija izvan naše zemlje. Sve te aktivnosti su mi pomogle da se izgradim i usavršim kao umjetnik", navodi Neda.

U toku studiranja najveću motivaciju joj je predstavljala ljubav prema muzici i violini. "Brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima samo su me još više motivisale. Kada volite svoj poziv kao što ja volim i još kada imate sreće da učite od profesora violine kakve sam ja u toku školovanja imala, motivacije imate na pretek."

Kada je riječ o ciljevima koje je postavila sebi za predstojeći period, u domenu profesionalnog usavršavanja, ona kaže da je trenutno fokusirana na rad i usavršavanje izvođačkih sposobnosti, kao i na to da uz pomoć profesora napravi što veći napredak u sviranju svog instrumenta kako bi imala što bolju odskočnu dasku ka daljim ciljevima.

"Studenti koji upisuju umjetničke akademije su specifični po tome što se odabir pravca u kom žele da nastave školovanje formira uglavnom mnogo prije nego dođe vrijeme za upis, tako da njih ne treba posebno motivisati. Što se konkretno naše akademije tiče, kao što sam rekla, ima dosta uslova za napredak, samo je bitno da donesu sa sobom ljubav prema muzici  i želju za napredovanjem", poručila je Neda.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.