Preminula dirigentkinja Darinka Matić Marović, dobitnik počasnog doktorata Univerziteta Crne Gore




Preminula dirigentkinja Darinka Matić Marović, dobitnik počasnog doktorata Univerziteta Crne Gore

Profesor emeritus Darinka Matić Marović, koja je na Univerzitetu Crne Gore dobila počasni doktorat 2011. godine, preminula je u 83. godini života, danas, u Beogradu. 

"Ime prof. Darinke Matić-Marović poznato je gotovo svakom ljubitelju muzike na našim prostorima.Harizmatičnom ličnošću, fascinantnom energijom koja zrači i osvaja ona je svojom umjetničkom i pedagoškom djelatnošću stekla popularnost koja u oblasti klasične muzike nije svakidašnja i uobičajena", riječi su koje su obavljene o njoj u Biltenu Univerziteta Crne Gore, broj 269, 29. aprila 2011. godine.

Rođena u Herceg Novom, školovala se u Kotoru i Beogradu, najveći dio svog radnog vijeka provela je kao profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (1971–2005), dugogodišnji rukovodilac hora i orkestra ove institucije. U nekoliko mandata bila je prodekan (1979–1983) i dekan ovog Fakulteta (1983–89), i prva žena rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu (1989–1998), navodi se u Biltenu.

Uz Manju Radulović-Vulić, kao član Matične komisije za osnivanje Muzičke akademije, zajedno sa kolegama Dušanom Trbojevićem i Tomom Proševim, svojim autoritetom umjetnika i tadašnjeg dekana FMU, i velikom željom da pomogne svom
zavičaju, Darinka Matić-Marović je dala ogroman doprinos osnivanju Muzičke akademije u Titogradu 1980. godine, na kojoj je bila angažovana punih trideset godina, kao profesor Horskog dirigovanja i Dirigovanja.

Dala je i ključni doprinos svim značajnim muzičkim projektima u Crnoj Gori: Vodila je simfonijski orkestar RTV Crne Gore na Danima kulture Crne Gore u Rusiji, Ženski hor i kamerni ansambl Muzičke akademije na festivalima Dani muzike u Herceg Novom i BEMUS Beogradu.

Sa njoj svojstvenim odnosom i posebnim uspjehom je vodila i međunarodne ljetnje horske škole u Kotoru kao i ljetnje škole za gudače u Baru i Kotoru koje su organizovane u saradnji sa Muzičkom akademijom i festivalima Kotor art i Barski ljetopis.
Bila je redovan gost muzičkih scena u Podgorici, Kotoru Baru Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Cetinju, priređujući koncerte koji se i danas pamte.

Decenijama je Darinka Matić Marović sa posebnom posvećenošću promovisala crnogorsku muziku. Snimala je i izvodila djela naših autora širom regiona, a njihove kompozicije sastavni su dio programa ansambala koje vodi na brojnim turnejama širom svijeta.

U muzičkoj pedagogiji, kao dugogodišnji profesor na nekoliko visokoškolskih institucija (Beograd, Cetinje, Banja Luka…), Darinka Matić-Marović je ostvarila izuzetne rezultate, jer njeni studenti danas djeluju kao pedagozi u svim muzičkim centrima regiona, u osnovnim, srednjim i visokim školama, i kao dirigenti značajnih ansambala.

Kao dirigent i umjetnički rukovodilac proslavljenih horova Collegium musicum i Obilić (AKUD-a Branko Krsmanović) Darinka Matić-Marović je širom svijeta, na najprestižnijim horskim takmičenjima i u najvećim koncertnim dvoranama postigla umjetničke uspjehe koje je teško pobrojiti. Osvajala je sa svojim ansamblima prve, apsolutno prve i specijalne nagrade, a nerijetko je bila izdvajana i za priznanje „najbolji dirigent“. 

Gotovo je nemoguće pobrojati sve umjetničke, stručne i društvene nagrade i priznanja Darinke Matić-Marović. Izdvojićemo
samo najznačajnije. Dobitnica je: Ordena rada sa srebrnim vijencem, Trinaestojulske nagrade, Sedmojulske nagrade, Vukove nagrade, Oktobarske nagrade Beograda, Zlatnog beočuga za životno djelo... Naporedo sa svojim izuzetnim angažmanom u sredini u kojoj stalno živi, Darinka Matić-Marović je kao dirigent i pedagog veliki dio svoje energije i svog umijeća posvećivala Crnoj Gori.

Njen rad  svjedoči ne samo o izuzetnom umjetniku i pedagogu već i o ličnosti visoke etike koja je duboko vezana i odana svom zavičaju.

 

Medijske objave:

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/285962/preminula-dirigentkinja-darinka-matic-marovic.html

https://volimpodgoricu.me/2020/07/15/preminula-dirigentkinja-darinka-matic-marovic/

https://www.radiotivat.com/preminula-dirigentkinja-darinka-matic-marovic/2020/07/

https://www.antenam.net/kultura/164896-muzicki-centar-cg-zahvalnost-darinki-matic-marovic-za-sve-sto-je-poklonila-crnogorskoj-kulturi

https://www.standard.co.me/drustvo/muzicki-centar-darinka-ostavila-neizbrisiv-umjetnicki-trag-u-crnogorskoj-kulturi/

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.