Crnogorski gitaristički duo u Arhusu




Crnogorski gitaristički duo u Arhusu

Crnogorski gitaristički duo koji sačinjavaju Goran Krivokapić i Danijel Cerović, nastupiće u srijedu, 18. oktobra 2017. godine, u Arhusu (Danska) - PRIJESTONICI EVROPSKE KULTURE 2017, u okviru petnaestog međunarodnog festivala gitare. Na programu su djela J.S.Baha i Astora Pjacole.

Koncert će se održati u sali teatra "Helsinger", koje je izgrađeno 1837. godine u gradu Elsingeru, a 1961. je prenešeno i restaurirano u Aarhusu.

Ovim koncertom završava oktobarska turneja CGD-a koja je započela uspješnom koncertnom turnejom u Argentini u okviru najvećeg festivala gitare na svijetu "Guitarras del mundo", o kojoj su izvijestile argentinski pisani i elektronski mediji.

Po mišljenju publike i kritike koja stiže od uglednih američkih magazina "Fanfare" , "ClassicsToday", "Soundboard", "American Record Guide", kao i od specijalizovanog francuskog časopisa "Guitare Classique", CGD je prepoznat kao jedan od vodećih i najinventivnijih ansambala za klasičnu gitaru na međunarodnoj sceni danas. U prilog tome govori i činjenica da je prestižna izdavačka kompanija Naxos u septembru 2015. godine, objavila kao svjetsku premijeru prvi od dva CD-a sa Bahovim „Engleskim svitama“ u transkripciji članova dua (projekat sufinansiran od strane Ministarstva Kulture Crne Gore). Zvanična promocija CD-a organizovana je u  "Concertgebouw" dvorani u Amsterdamu. Duo ja nastupao u prestižnim dvoranama i na festivalima u Americi (GFA), Kanadi (Toronto, Montreal), Rusiji (Dvorana Filharmonije - Sankt Petersburg), Španiji ( Madrid - Dvorana Maneul de Falja, Grana Festival), Argentini (Buenos Aires - festival Guitarras del Mundo) Portugalu, Belgiji, Francuskoj, Luksemburgu, Holandiji, Njemačkoj, Poljskoj, Kini i Južnoj Koreji (Olympus Hall), ali i na crnogorskim festivalima A tempo, Kotor art, Barski ljetopis...

U 2017.godini Naxos će objaviti i drugi CD sa muzikom Johana Sebastiana Baha, a nakon toga će članovi ovog dua realizovati i nekoliko izdanja kao solisti. U najavi je i projekat dvojca, čiji će program, podrazumijevati gostovanje nekih od zvijezda internacionalne scene za klasičnu muziku. U nastavku sezone CGD će nastupiti u Belgiji, Holandiji, SAD-u, Kanadi, Norveškoj, Turskoj i Njemačkoj , gdje će se predstaviti na prestižnim festivalima, na resitalima i koncertima sa različitim Orkestrima. Članovi CGD-a, Goran Krivokapić i Danijel Cerović su zaštitna lica francuskog proizvođača žica Savarez.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.