Okrugli sto - Prepoznavanje moći ADR-a: Kako sačiniti pouzdanu klauzulu za rješavanje sporova?





























Okrugli sto - Prepoznavanje moći ADR-a: Kako sačiniti pouzdanu klauzulu za rješavanje sporova?

Alumni akademija Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore organizovala je okrugli sto pod naslovom „Prepoznavanje moći ADR-a: Kako sačiniti pouzdanu klauzulu za rješavanje sporova?“ (Unlocking the power of ADR: How to design a robust dispute resolution clause?), a u saradnji sa prepoznatom međunarodnom arbitražnom institucijom VIAC - Vienna International Arbitral Centre, čije je sjedište u Beču.

Okrugli sto je održan 06. oktobra 2023. godine, u 11h, u sali III Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Na okruglom stolu su govorili dekanka Pravnog fakulteta i ambasadorka VIAC-a za Crnu Goru, prof. dr Aneta Spaić, adv. Đorđe Novčić (JPM & Partners), adv. Lana Vukmirović Mišić (LVM Law office - JPM Partners), Fahira Brodlija (GIZ), Vesko Božović (Arbitražni sud PKCG), Maja Golović Vojinović (Arbitražni sud PKCG), kao i generalna sekretarka VIAC-a, Niamh Leinwather.

Događaju su prisustvovali brojni predstavnici privredne zajednice, advokati, zaposleni u bankama, sudije Privrednog i Vrhovnog suda, kao i brojni studenti i studentkinje osnovnih i master studija Pravnog fakulteta.

Okrugli sto je učesnicima omogućio uvid u izazove formulisanja pouzdane klauzule za rješavanje sporova, ali i načine na koje se može umanjiti bojazan od zaključivanja tzv. patološke klauzule. Bilo je govora o trendovima kada je u pitanju metod rješavanja investicionih sporova, sa posebnim osvrtom na prostor Zapadnog Balkana. Okrugli sto je omogućio i bliže upoznavanje sa načinom rada VIAC-a kao jedne od vodećih arbitražnih institucija na međunarodnom planu.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.