Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore proslavljeno znanje i nagrađene najbolje ideje
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti su još jednom pokazali da su nosioci ideja, budućnosti i promjena u zajednici, a iz pobjedničkog tima druge generacije StartUp akademije Elektrotehničkog fakulteta „Rise-T“ poručili su da se osjećaju podržano, motivisano, inspirisano i spremno da realizuju započeto.

Članica pobjedničkog tima Smarteks, studentkinja ETF-a, Milica Vuksanović, kazala je da se sa drugaricama Nadom Jovović i Milicom Rajčić, prijavila na StartUp akademiju, kako bi svojim kolegama omogućile šansu da tokom studija steknu profesionalno iskustvo i zarađuju.

„Tako smo smislili ideju da formiramo organizaciju koja se po mnogo čemu razlikuje od drugih studentskih organizacija i naš glavni fokus će biti nuđenje profesionalnog iskustva u različitim oblastima i zarađivanje tokom studiranja. Mi kao organizacija želimo da imamo direktan kontakt sa Univerzitetom Crne Gore, kao i da ostvarimo zvanične veze sa kompanijama i organizacijama, kako bi nam pomogli da realizujemo ideje“, istakla je Vuksanović.

Ona i drugarice kao pobjednice StratUp akademije osjećaju se, kako je rekla, podržano, motivisano i inspirisano, spremno da realizuju ideju, a iskustvo na StartUp akademiji biće im veoma značajno kako za lični, tako i za profesionalni razvoj. Pobjednički tim osvojio je i novčanu nagradu od 1000 eura.

Drugoplasirani tim Student osvojio je novčanu nagradu u vrijednosti 500, a trećeplasirani tim Around me 300 eura. Nagradni fond je u potpunosti obezbijedio Elektrotehnički fakultet.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, koja je bila i član žirija, istakla je je da joj je veoma drago što je dio važnog projekta kao sto je Startup akademija i da je raduje što mladi ljudi imaju pregršt ideja pomoću kojih žele da utiču na promjene u našoj zajednici, ali i što Elektrotehnički fakultet nudi platformu koja studente priprema za njihov dalji profesionalni razvoj.

„Ovakvi projekti će uvijek imati moju podršku, jer samo kroz edukaciju i uvezivanje privatnog i javnog partnerstva naše društvo može da se razvija i da prati svjetske IT trendove“, jasna je Srzentić.

Prodekanka na Elektrotehničkom fakultetu, i koordinatorka Rise-T akademije Vesna Popović-Bugarin, smatra da StartUp akademija zaslužuje da postane tradicija, a studenti su još jednom pokazali da streme višim vrijednostima.

„Oni su nosioci ideja, oni su nosioci budućnosti, a mi smo se osjećali odgovornim da im pored akademskog obrazovanja, pružimo priliku da nauče da prezentuju svoje ideje, da naprave biznis plan, nauče kako da ubijede nekoga da kupi njihov proizvod, jer je karakteristično za studente prirodnih nauka da razmišljaju kako da riješe problem, a ne bave se toliko njegovom komercijalizacijom“, rekla je Popović-Bugarin.

Poručila je da zemlja koja ima takve mlade ljude nema čega da se plaši.

Rektor Univerziteta Crne Gore, Vladimir Božović, kazao je da je StartUp akademija veoma značajna za studentsku zajednicu, jer pravi proboj u sferi ideja i mogućnosti, ali je veoma važna i za ukupnu društvenu zajednicu.

„Studenti danas su vrlo slobodni u svom izrazu i ja sam impresioniran kako su predstavili ideje. Takođe, ono što ovakve prezentacije podstiču je samopouzdanje za sami Univerzitet. Vrlo često smo sumnjičavi prema vrijednostima iz sopstvenog rada, ali kada vidimo ovakvu svježinu i snagu ideja mladih ljudi, ne samo da smo ponosni na njih, već pomalo i na svoj rad“, rekao je Božović.

Jedan od mentora, izvršni direktor Telenora Branko Mitrović, istakao je da mu je veliko zadovoljstvo bilo raditi sa članovima tima i pratiti kako su svi timovi na kraju iznijeli i uspješno prezentovali svoje ideje.

„Ovo je jako bitno i za studente i za cijelu ekonomsku zajednicu. Treba da što više podstičemo ovakve aktivnosti kako bi studenti bili što bolji i što spremniji da daju aktivan doprinos u razvoju kompletne ekonomije Crne Gore“, poruka je Mitrovića.

Startup akademija Elektrotehničkog fakulteta završena je finalnim takmičenjem u prostorijama fakulteta, u prisustvu predsavnika Univerziteta Crne Gore, organizatora, mentora, internacionalnog žirija, profesora i studenata-takmičara koji su imali priliku da čuju inovativne biznis ideje sedam timova druge generacije.

O najboljima je odlučivao žiri u sastavu: Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Kris Karber zamjenik šefa misije ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Saša Mujović, dekan ETF-a, Andrija Vučiničprogramer u kompaniji Automattic i suosnivač holandskog startapa Flavourspace I Danilo Begović, direktor Sektora privrede u Erste banci.

Izvor: PR Centar

 

Medijske objave:

https://www.pobjeda.me/clanak/etf-nagradene-najbolje-ideje

https://fosmedia.me/infos/drustvo/na-elektrotehnickom-fakultetu-proslavljeno-znanje-i-nagradene-najbolje-ideje

https://www.portalanalitika.me/clanak/na-elektrotehnickom-fakultetu-proslavljeno-znanje-i-nagradene-najbolje-ideje

https://kolektiv.me/179107/na-elektrotehnickom-fakultetu-proslavljeno-znanje-i-nagradjene-najbolje-ideje

https://gracija.me/na-elektrotehnickom-fakultetu-proslavljeno-znanje-i-nagradene-najbolje-ideje/

https://www.bankar.me/2021/06/01/na-elektrotehnickom-fakultetu-proslavljeno-znanje-i-nagradene-najbolje-ideje/

https://gradski.me/2021/06/01/startup-akademije-elektrotehnickog-fakulteta-nagradjene-najbolje-ideje/

https://kodex.me/clanak/234534/na-elektrotehnickom-fakultetu-proslavljeno-znanje-i-nagradene-najbolje-ideje

https://fosmedia.me/infos/drustvo/na-elektrotehnickom-fakultetu-proslavljeno-znanje-i-nagradene-najbolje-ideje

https://www.aktuelno.me/crna-gora/na-elektrotehnickom-fakultetu-proslavljeno-znanje-i-nagradjene-najbolje-ideje/

 

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.