Prvoplasirani projekat Pametni parking studenta ETF-a omogućiće lakši pronalazak parking mjesta




Prvoplasirani projekat Pametni parking studenta ETF-a omogućiće lakši pronalazak parking mjesta

Nagrađeni student kaže da ovo nije prvi put da učestvuje na nekom startap konkursu, kao i da je ideja o ovom projektu došla sasvim spontano.

"Već duže vrijeme na svakom koraku mogu se čuti komentari "zakasniću, ne mogu da nađem parking" ili se ljudi odluče da koriste taksi samo zbog toga što neće biti u mogućnosti da nađu parking na datoj lokaciji. Sam sam bio u takvim situacijama više puta", objašnjava on i kaže da je uočio da je to veliki problem u savremenom društvu gdje, kako navodi, vrijeme znači novac.

ImageStudent saopštava da je razmišljao na koji način bi dati problem mogao da se riješi i došao na ideju povezivanja parking servisa sa pametnim telefonima preko aplikacije.

"Tako bi se omogućilo korisnicima da imaju mapu sa parking mjestima grada u trenutnom vremenu, takođe bi im se omogućilo da vrše rezervacije za parking tako da ne bi morali da brinu da li će dati mjesto neko zauzeti dok oni stignu na lokaciju", govorio on.

Dražen ocjenjuje da je interesovanje studenata za startap konkurse slabo zbog toga što kolege često nisu upoznate sa zahtjevima konkursa, te smatraju da ideja nije dovoljno dobra ili da je realizacija previše zahtjevna.

"Za pokretanje startapa ili nemaju dovoljno sredstava ili nisu spremni da preuzmu rizik što rezultira time da je broj studenata koji se upuste u realizaciju ideje izuzetno mali. Smatram da je glavni pokretač želja za promjenama u društvu i rješavanje nekog problema na koji su i sami naišli", dodaje prvoplasirani student.

Kolegama koje žele da uplove u svijet startapa poručuje sljedeće: "Učestvujte na što više konkursa u različitim organizacijama, jer to je najbolji način da dobijete savjete od kompetentnih osoba i da se izborite za početna sredstva, takođe ne odbacujte nijednu ideju u začetku, jer se nikad ne zna da li neko vidi potencijal u baš toj ideji".



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.