Potpisan Memorandum o saradnji devet institucija u okviru Nacionalne inicijative oblaka otvorene nauke u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Memorandum o saradnji u okviru nacionalne inicijative oblaka otvorene nauke u Crnoj Gori potpisalo je devet crnogorskih visokoškolskih i naučnoistraživačkih institucija, čiji predstavnici su se danas prvi put sastali na konstitutivnoj sjednici na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Sastanak je organizovalo koordinaciono tijelo Nacionalne inicijative oblaka otvorene nauke u Crnoj Gori (NIOON).

"Danas počinje prosperitetan projekat koji potvrđuje zrelost akademske zajednice i  punu spremnost te zajednice da prihvati evropske norme i standarde, kazao je dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Saša Mujović, na otvaranju sjednice.

„Crna Gora pretenduje na članstvo u EU i činjenica je da nijesmo ekonomski moćni i da u brojnim sferama imamo izražene manjkavosti, ali i da postoji kontinuitet vrijednih naučnih rezultata koje treba da iskoristimo. Ovaj projekat predstavlja pravo otjelotvorenje nauke i njene glavne misije: saradnja, razmjena, uključenost svih zainteresovanih strana. Brišu se granice ličnog, jer nauka ne poznaje granice. Sve postaje zajedničko jer nam je cilj isti. Svaki novi izazov, i problem je poziv nauci da pokaže svoju superiornost i ponudi nam najbolje rješenje“, kazao je dekan Mujović.   

Predstavnik koordinacionog tijela NIOON-a, prof. dr Božo Krstajić, navodi da su osnivači ove inicijative, odnosno inicijalni potpisnici Memoranduma, pored četiri jedinice Univerziteta Crne Gore, to i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti - CANU,  Fakultet za informacione sisteme i tehnologije Univerziteta Donja Gorica, Fakultet za informacione tehnologije Univerziteta Mediteran, Institut za rehabilitaciju i reaumatologiju „Dr Simo Milošević“ i Institut za moderne tehnologije – IMTM.          

Nosilac ove inicijative na Univerzitetu Crne Gore (UCG) je Elektrotehnički fakultet, a sa UCG-a inicijativi su pristupili i Prirodno-matematički fakultet, Institut za biologiju mora i Centar izvrsnosti za istraživanja i inovacije.                        

„Očekujemo da nam se u narednom periodu pridruže i druge naučnoistraživačke i obrazovne institucije koje prihvataju principe otvorene nauke i žele da učestvuju u radu Nacionalne inicijative oblaka otvorene nauke u Crnoj Gori. U saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta smo pokrenuli izradu dokumenta Studija izvodljivosti nacionalnog repozitorijuma otvorene nauke, koja će nam dati potrebne elemente za formiranje repozitorijuma otvorene nauke i uključenje u evropski oblak otvorene nauke (EOSC - European Open Science Cloud)“, naveo je Krstajić.

"Osnovni koncept otvorene nauke podrazumijeva da se rezultati javno finansiranih naučnih istraživanja, podaci i publikacije, učine dostupnim svim zainteresovanim akterima društva, bez nadoknade",  kazao je prof. dr Enis Kočan

On ističe da je svrha Memoranduma podrška inicijativi za identifikaciju resursa, metoda i alata za razvoj infrastrukture, koja će omogućiti skladištenje, međusobnu razmjenu i upotrebu istraživačkih podataka, naučnih radova, servisa i rezultata, u skladu sa principima otvorene nauke, ako to nije u koliziji sa legislativom potpisnika Memoranduma, ili preuzetim obavezama prema trećim stranama.

"Koncept otvorene nauke je postao podrazumijevani način sprovođenja istraživanja i publikovanja rezultata na svim projektima koje finansira Evropska komisija, kroz različite naučnoistraživačke fondove. Kroz Evropski oblak otvorene nauke (EOSC) kreirano je virtuelno okruženje, koje će omogućiti milionima istraživača širom Evrope da skladište, razmjenjuju, analiziraju i ponovo koriste podatke u istraživačke, inovacione i obrazovne svrhe", objasnio je profesor Kočan.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/mujovic-u-crnoj-gori-postoji-kontinuitet-vrijednih-naucnih-rezultata

https://www.in4s.net/potpisan-memorandum-o-saradnji-devet-institucija-u-okviru-nacionalne-inicijative-oblaka-otvorene-nauke-u-crnoj-gori/

https://www.pobjeda.me/clanak/visokoskolske-i-naucnoistrazivacke-institutucije-potpisale-memorandum-o-saradnji

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.