Podrška CEDIS-a saradnji Elektrotehničkog fakulteta i CIRED Crna Gora

24.08.2022


Kao poseban vid podrške tješnjoj saradnji privrede i nauke, predsjednik Odbora direktora CEDIS-a Rajko Radošević sa saradnicima, organizovao je sastanak sa dekanom Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Sašom Mujovićem i predsjednikom komiteta CIRED Crna Gora dr Goranom Kovačevićem sa ciljem intenziviranja, već izuzetno plodne saradnje ETF-a i CEDIS-a u oblastima zajedničkih interesovanja a poseban naglasak je dat razvoju mogućnosti podrške fakulteta,  upravljačkom timu nacionalnog komiteta CIRED Crna Gora. CIRED Crna Gora je ogranak jedne od vodećih međunarodnih organizacija u oblasti elektrodistribucije – International conference on electricity distribution CIRED, gdje se predstavlja najbolja međunarodna praksa u upravljanju distribucijom električne energije.

Dekan ETF prof. dr Saša Mujović, kazao je da je ponuđena saradnja obostrano značajna i daje punu podršku inicijativi.

Odlična inicijativa koja se može dodatno razraditi kako bi se napravio i iskorak u dosadašnjoj praksi. Osim toga što ćemo kandidovati naš naučni kadar koji će biti dio ciredovih komiteta, ovakav oblik saradnje je podsticaj za studente da učestvuju u radu CIRED-a, s obzirom da postoji praksa da se prilikom pripreme magistarskih radova, priloži makar jedan konferencijski rad, kazao je  dr Saša Mujović, dekan ETF-a.

Predsjednik CIRED Crna Gora dr Goran Kovačević, uz zahvalnost za podršku ETF-a, iznio je svoje viđenje za dalju afirmaciju CIRED CG i njegovog uvezivanja u  privredu. Ne manje značajnim smatra da će se novim konceptom rada CIRED-a olakšati postupak dolaženja do konferencjskog rada.

Kod nas imamo situaciju da su se završavani višemilionski projekti koji uopšte nijesu bili publikovani. To smatram propuštenim šansama i ta praksa mora biti promijenjena. To je proces ali se stvari moraju pomjeriti sa ove sadašnje tačke. To će biti zadatak CIRED Crna Gora u narednom periodu, kazao je Kovačević.

Na izuzetnu podršku naišao je predlog predsjednika CIRED-a, o svojevrsnom obliku pomoći te organizacije Elektrotehničkom fakultetu, u domenu kandidovanja tema za diplomske i magistarske radove. Profesor Mujović je kazao da je to put ka kvalitetu i fakulteta ali i CEDIS-a.

Time se stvara kadar koji se hvata u koštac sa problemom. Vrijeme izmišljenih naučnih tema je iza nas. Moramo praviti iskorak na način da aktuelne teme budu predmet studentskih radova. CIRED kao vodeća organizacija u ovoj oblasti itekako može pomoći da se kandiduju teme koje pogađaju u srž problema i kojima se studenti trebaju baviti u svom radu. Ti studenti će sjutra biti  snaga razvoja i CEDIS-a i ostalih energetskih kompanija, naglasio je Mujović.

Predsjednik Odbora direktora CEDIS-a Rajko Radošević, osvrnuvši se na dosadašnju izuzetnu saradnju koju kompanija ima sa Elektrotehničkim fakultetom, kazao  je da su ovakvi susreti izuzetno značajni u povezivanju privrede i naučnih institucija i za krajnji cilj imaju formiranje stručnog kadra koji CEDIS vuče naprijed.

CEDIS će svim svojim kapacitetima podržati nacionalni komitet CIRED Crna Gora i njegovu saradnju sa ETF-om koja će, sigurni smo, doprinijeti i povećanju tehničkih kompetencija naših inženjera a time i pomoći u stvaranju još kvalitetnijeg kadra kompanije, zaključio je Radošević.

 

Broj posjeta : 547


Pridružite nam se na društvenim mrežama
Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.