Priprema studenata za izradu 3D štampanih igračaka za djecu sa smetnjama u razvoju
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u okviru realizacije Projekta izrade 3D štampanih igračaka za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, održano je predavanje o potrebama ove djece studentima II godine Fakulteta. Predavanje su održale Anita Marić iz Zavoda za školstvo i Tamara Milić iz Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Rukovodilac projekta prof. dr Milena Đukanović, sa ETF-a, kazala je da je  ovaj zajednički projekat Elektrotehničkog fakulteta i Zavoda za školstvo jedan od iskoraka u tehnološkoj podršci djeci sa smetnjama i teškoćama u razvoju.  

„Projekat podrazumijeva izradu novih kreativnih edukativnih igračaka koristeći biorazgradive i reciklirajuće materijale upotrebom 3D štampe. U okviru projekta biće kreirano 10 različitih edukativnih igračaka koje će biti odštampane u 10 setova i donirane osnovnim školama u Crnoj Gori koje pohađaju djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Do sada je već realizovan dio nastavnih sredstava i materijala za niže razrede“, kazala je Đukanović.

Studenti će biti u prilici da razvijaju edukativne igračke 3D modelovanjem i 3D štampom, a tri najbolja rješenja će biti odabrana i za završnu izložbu. Đukanović sa saradnikom Milošem Jelovcem studente II godine obučava 3D modelovanju kroz rad u softveru za modelovanje nakon čega će tri najbolja rješenja dobiti priliku da budu i 3D odštampana, birajući odgovorajući tip i boju filamenata.

Na održanom predavanju, kroz kreativne psihološke vježbe u kojima su studenti aktivno učestvovali, Tamara Milić im je približila probleme na koje nailaze djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju.  Anita Marić je istakla važnost podrške i predstavila tehnološke iskorake u svijetu kada je riječ o nastavnim sredstvima koja su namijenjena djeci sa smetnjama i teškoćama u razvoju.Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.