Intervju dekana prof. dr Saše Mujovića za list Elektroprivrede Crne Gore




Intervju dekana prof. dr Saše Mujovića za list Elektroprivrede Crne Gore

Pod krovom ugledne i prestižne ustanove - Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (ETF UCG) školovale su se generacije inženjera koji su svoje znanje ugradili u temelje i razvoj elektroenegetskog sistema Crne Gore. Na stotine inženjera, međunarodno priznatih stručnjaka, svoje je znanje predalo i uložilo u napredak i izgradnju Elektroprivrede Crne Gore kao najveće državne kompanije koja je danas, u velikom investicionom zamahu. Novi projekti traže i nove stručnjake, inženjere i ljude koji će njima upravljati i koji će o njima brinuti. Trenutno na Elektrotehničkom fakultetu studira oko 2000 studenata, koji su osnova za prosperitet naše struke u budućnosti, podsjetio je u razgovoru za list Elektroprivrede Crne Gore dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Saša Mujović.

 

List EPCG: Kako bi ocijenili rad ETF-a uprethodnom periodu?

Dekan Mujović: Elektrotehnički fakultet odgovorio je na sve izazove koje su brojne vremenske (društvene) etape profilisale od procesa elektrifikacije SFRJ, kojem su važan doprinos dali naši bivši, istaknuti profesori, preko uspostavljanja internet konekcija sa svijetom tih ratnih 90-tih godina prošlog vijeka, razvoja nastavnih planova i programa kadrih da prate dramatično brze promjene naročito u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, sve do današnjih nastojanja da idemo u korak sa energetskom tranzicijom i nekim novovažećim postulatima savremenih elektroenergetskih sistema.Edukovali smo veliki broj elektro inženjera, od kojih su mnogi izgradili respektabilne karijere ili, trenutno, vode najvažnije elektroenergetske subjekte i IT kompanije.T renutno na Elektrotehničkom fakultetu studira oko 2000 studenata, koji su osnova za prosperitet naše struke u budućnosti. Ako se svemu doda visok kvalitet naučno istraživačkog rada nastavnika i saradnika Fakulteta, te prepoznatljivost i ci jenjenost u međunarodnim okvirima, eto razloga za zadovoljstvo i potvrde da se naša misija uspješno sprovodi.  Zadovoljstvo urađenim – DA, ali pravo na uspavanost i lovorike nemamo. Zato je izazov biti dio Elektrotehničkog fakulteta i boriti se da svaki dan napravite barem minijaturni korak naprijed. Prosto, baviti se elektrotehnikom je privilegija, ali i pristanak da ne postoje prethodne zasluge, već samo novi dan i zahtjev koji nosi sa sobom.

List EPCG: Da li radite na poboljšanju uslova za rad na fakultetu i kakav je položaj studenata?

Dekan Mujović: Apsolutno, to je naša potreba i obaveza kako prema aktuelnim studentima, tako i prema generacijama koje su predano gradile Fakultet. Moramo nastaviti nisku uspjeha koju su oni započeli, moramo pratiti razvoj elektrotehnike, pratiti savremene naučno-obrazovne trendove, ali i osluškivati glas studenata – njihove potrebe i želju da sa aspekta uslova studiranja ne budu inferiorni u odnosu na svoje kolege iz regiona. Svjedoci smo nepovoljne ekonomske situacije u Crnoj Gori. Potreba i zahtjeva je mnogo, a prihoda malo, tako da sam se, došavši te 2019. godine na poziciju dekana Elektrotehničkog fakulteta, suočio sa limitiranim budžetom koji je isključivo podmirivao plate zaposlenih.

List EPCG: Kako u takvim uslovima praviti razvojnu strategiju?

Dekan Mujović: Gotovo bespomoćna situacija. Shvatio sam da moj jedini izlaz može biti da probudim energiju i emocije alumnista Elektrotehničkog fakulteta, tj. svih nas koje je Fakultet surovo vaspitavao, kojega kao takvog volimo i osjećamo da mu dugujemo za uspjehe koje smo ostvarili nakon diplomiranja i napuštanja njegovih trošnih klupa. Točak se zakotrljao i tokom četiri godine dekanskog mandata pribavljeno je oko 600 hiljada eura donacija, kojima smo renovirali sve amfiteatre i računarske sale i doveli ih do nivoa reprezentativnosti. Sprovodimo i opsežnu akciju opremanja i osnivanja novih laboratorija, pa s ponosom mogu konstatovati da naši studenti imaju izuzetne radne uslove i mogućnost da svoj potencijal razviju na najbolji način.

List EPCG: Da li su naučne istraživačke aktivnosti, projekti ostvareni u skladu sa planiranim?

Dekan Mujović: Nakon velikih problema koje smoimali tokom „vladavine“ korona virusa, kada su gotovo zamrli projeki, ali i značajan dio naučnoistraživačkih aktivnosti, kada je glavna ideja vodilja bila preživjeti i održati regularnost nastavnog procesa, vraćamo se u rutinu. Ponovo smo partneri i nosioci brojnih projekata, ponovo putujemo, učestvujemo na konferencijama, prenosimo svoje i usvajamo nova znanja i iskustva. Naši projekti su i intencije da na Elektrotehnički fakultet uvedemo nove studijske programe, pa se intenzivno radi na uvođenju programa Informacione bezbjednosti i master studijskog programa Napredne elektroenergetske mreže.

List EPCG: Dugogodišnja saradnja ETF-a i EPCG se nastavlja, koliko vam zaista znači pomoć i podrška državne elektroenergetske kompanije?

Dekan Mujović: Elektroprivreda Crne Gore je jedan od osnivača Elektrotehničkog fakulteta. Dakle, EPCG je znatno više od privrednog partnera. Ne postoji prirodnije veze i prirodnije saradnje od saradnje EPCG i Elektrotehničkog fakulteta. Svaka naša greška u obrazovanju studenata ima direktne implikacije na kvalitet kadra koji se zapošljava u Elektroprivredi Crne Gore i ostvarene poslovne rezultate. Opet, eventualni izostanak podrške i razumijevanja od strane EPCG lišava naše studente i Fakultet neophodne finansijske pomoći, organizovanja stručnih posjeta i prakse. Dakle, upućeni smo jedni na druge, jedni bez drugih ne možemo i ponosan sam što tako razmišlja i aktuelno ukovodstvo EPCG, predvođeno Milutinom Đukanovićem i Nikolom Rovčaninom. Stepen razumjevanja koji imamo je izuzetan i svako moje argumentovano obraćanje i zahtjev biva gotovo ekspresno prihvaćen i procesuiran. Dovoljno je napomenuti da smo krajem februara tekuće godine otvorili renoviranu laboratoriju za osnove elektrotehnike, opremljene donacijom EPCG, da smo dobili dodatnih 50 000 EUR za uspostavljanje potpuno nove laboratorije za obnovljive izvore energije, da smo uključeni u sve važne projektne i razvojne aktivnosti EPCG, da smo podstaknuti da razmišljamo i o osnivanju posebnog naučnog instituta kojeg bi finansirala Elektroprivreda Crne Gore, a u kojem bi posao mogli naći gotovo svi svršeni studenti ETF-a. Dakle, saradnja naše dvije institucije je za primjer i lično ću uraditi sve da tako i ostane. Zajedničko djelovanje nauke i privrede jedini je put razvoja.

List EPCG: Kako se prilagođavate novim trendovima?

Dekan Mujović: Potpuno sam saglasan i Vaša konstatacije ima puno utemeljenje. Kroz odgovor na prethodno pitanje možete zaključiti da bez snažnog i kvalitetnog Elektrotehničkog fakulteta neme ni snažne Elektroprivrede Crne Gore, a samim tim ni prosperiteta za Crnu Goru. Mi iz akademske zajednice smo svjesni da naša nauka mora biti primijenjena, mora biti u službi privrede i ukupnog društvenog razvoja. Zato se mijenjamo, osavremenjavamo nastavu, stavljamo veći akcenat na praktičnu komponentu znanja. Naravno, to je sve proces, to traje, ne mijenja se preko noći. Ima prostora za napredak, što je nedvosmisleno pokazala aktivnost EPCG na implementaciji solarnih panela i boljeg iskorišćenja solarne energije u Crnoj Gori. Fale određena stručna znanja, ali znamo šta nam je činiti i što je naš finalni cilj. Konačno, pri reakreditaciji studijskih programa ETF-a bili su uključeni stručnjaci EPCG kako bi dali svoje mišljenje za poboljšanje nastavnih planova i programa.

List EPCG: Kakva su očekivanja u ovoj godini i koji su planovi ETF-a?

Dekan Mujović: ETF ne želi izgubiti stečenu reputaciju i zato naši planovi moraju biti ambiciozni i razvojni. Nastavljamo sa opremanjem laboratorija. Nedostaju nam kvalitetna laboratorija za električna mjerenja i iznad svega laboratorija za tehniku visokog napona. Nedopustivo je da produkujemo inžinjere koji će raditi u postrojenjima visokog napona, a da tokom studija nisu imali priliku da rade u takvim (laboratorijskim) uslovima. Naveo sam da radimo na uvođenju novih studijskih programa, a plan je da u bliskoj budućnosti dio nastavnog procesa bude realizovan na engleskom jeziku. Takođe, aktuelni su i programi cjeloživotnog učenja i tu možemo ostvariti dodatnu saradnju sa Elektroprivredom Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.