Jačanje kapaciteta istraživača u oblasti dizajniranja i primjene naprednih podvodnih akustičnih komunikacionih sistema i rješenja za podvodnu lokalizaciju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru dvodnevne ekspertske posjete, Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore ugostio je dvojicu renomiranih profesora, Nikolu Miškovića i Roija Dijamanta (Roee Diamant). Događaj je organizovan 11. i 12. maja 2023. godine u sklopu MONUSEN projekta, u prostorijama MONUSEN laboratorije. Posjeta je imala za cilj jačanje kapaciteta istraživača u oblasti dizajniranja i primjene naprednih podvodnih akustičnih komunikacionih sistema, kao i rješenja za podvodnu lokalizaciju. 

Dan 1: Put u dubine podvodnih sistema i tehnologija
Prvi dan posjete je započeo prezentacijom prof. dr Nikole Miškovića, redovnog profesora na Sveučilištu u Zagrebu, na Fakultetu za elektrotehniku i računarstvo (FER-UNIZG), i rukovodioca Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST). On je dao detaljan uvid u najnovija postignuća LABUST-a, fokusirajući se na različite projekte i njihove rezultate.

Nakon toga, prof. dr Nikola Mišković je upoznao učesnike sa podvodnim senzorima sa akustičnom osnovom. Objasnio je osnovne principe akustične propagacije, akustičnih modema, i metoda podvodne lokalizacije. 
Popodne, prof. dr Nikola Mišković je predvodio brainstorming sesiju sa MONUSEN istraživačima. Cilj ove sesije bio je da generiše inovativne ideje za istraživanje u polju podvodnih akustičnih senzorskih mreža. Ova interaktivna sesija obezbijedila je odličnu platformu za razmjenu ideja i podstakla je okruženje za saradnju. 

Dan 2: Istraživanje pomorskog života i sajber bezbjednost u podvodnim akustičnim komunikacijama
Drugog dana, vanredni profesor Roi Dijamant, sa Odsjeka za pomorske tehnologije Univerziteta u Haifi, govorio je o izazovima podvodne akustične komunikacije i predstavio je interesantne projekte u vezi sa praćenjem morskog života. Istakao je praćenje jastoga, detektovanje zvižduka delfina, i razumijevanje jezika ulješura, izlažući različite primjene podvodnih akustičnih tehnologija. 
Profesor Dijamant se zatim fokusirao na sajber bezbjednost u podvodnim akustičnim komunikacijama (UWAC). Predstavio je istraživanje o provjeri autentičnosti poruka i algortime za prevenciju presretanja signala, posebno naglašavajući značaj bezbjednosti u podvodnim komunikacijskim mrežama. Takođe je predstavio najnovije istraživanje za otkrivanje meta.

Razgovarajući dalje na temu sajber bezbjednosti, profesor Dijamant je ukratko predstavio posljednje istraživanje u oblasti bezbjednosti u podvodnim mrežama. Razmatrao je metode i vezane izazove i predstavio njihov posljednji istraživački projekat, projekat Bezbjedne podvodne komunikacije (Safe-Ucomm Project), finansiran grantom od strane NATO-SPS

Dvodnevna ekspertska posjeta pružila je istraživačima na Univerzitetu Crne Gore jedinstvenu priliku da uče od iskusnih eksperata u oblasti pomorske robotike i obrade podvodnog akustičnog signala.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.