Poziv za studente Univerziteta Crne Gore: Od oktobra rad na prvom 3D štampaču za hranu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Projekat Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore “Zelena transformacija Crne Gore (ZETRACG) – 3D štampa hrane i 3D štampa kuhinjskog mobilijara koristeći biorazgradive filamente” počinje 2. oktobra i trajaće tri mjeseca.

Rukovodilac projekta i profesorica ETF-a Milena Đukanović kazala je da će  studenti koji budu pratili ovaj program, svakog ponedjeljka u trajanju od četiri sata biti u prilici da svojom kreativnošću podrže i osjete zelenu transformaciju Crne Gore kroz informaciono-komunikacione tehnologije.

“Studenti će se upoznati sa mogućnostima 3D štampe hrane kao i 3D štampe kuhinjskog mobilijara koristeći reciklirajuće filamente koji su dobijeni od kukuruza. Studenti će raditi na prvom 3D štampaču za hranu u Crnoj Gori osmišljavajući sopstvene recepte od sastojaka neživotinjskog porijekla, kao i od jestivih ostataka hrane (tzv. food waste). Ovaj koncept se već uveliko koristi u svijetu i to u hotelima sa pet zvjezdica i restoranima sa Michelin zvjezdicama. Interesantne realizacije 3D štampanog kuhinjskog mobilijara koji će se praviti od biorazgradivog PETG filamenta biće ponuđene kompanijama za dostavu hrane.

Ovaj 3D štampač za hranu dobijen je kroz projekat Erasmus SMART plus projekat na kome je Elektrotehnički fakultet partner.

Predavači edukativnog programa su: Miodrag Mihaljević, Emilija Rabrenović, Jovana Jovanović, Miloš Jelovac, Mihailo Jovanović, Luka Jovović, Jasna Pejović Veronika Jovanović, Ivan Martinović, Aleksandar Mašić, Milena Živković i Miloš Grbović.

Projekat  finansira  Fond  za inovcije Crne Gore kao jedan od 10 prihvaćenih projekata (32 projekta su pozitivno ocijenjena), u okviru programa za podsticanje razvoja inovacione kulture i organizaciju edukacija u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore. Partneri na projektu su 3D soba i Eklektik foto studio.

U prilogu je spisak predavača, kao i prijavni formular koji mogu popuniti svi zainteresovani studenti Univerziteta Crne Gore. Ukupan broj mjesta je 30.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.