Uspješno završen projekat ETF-a Zelena transformacija Crne Gore podržan od Fonda za inovacije
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Projekat Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore “Zelena transformacija Crne Gore (ZETRACG) – 3D štampa hrane i 3D štampa kuhinjskog mobilijara koristeći biorazgradive filamente” uspješno je završen i pozitivno evaluiran od strane Fonda za inovacije Crne Gore.

Rukovodilac projekta i profesorica ETF-a Milena Đukanović kazala je da je izuzetno zadovoljna odzivom studenata koji su aplicirali u najvećoj mjeri sa Elektrotehničkog, Biotehničkog i Metalurškog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Ukupno 31 student Univerziteta Crne Gore je svakog ponedjeljka u trajanju od četiri sata bio u prilici da svojom kreativnošću podrži i osjeti zelenu transformaciju Crne Gore kroz informaciono-komunikacione tehnologije.

Istaknuti predavači čije agende predavanja i radionica možete pogledati u prilogu bili su: Miodrag MihaljevićEmilija RabrenovićJovana JovanovićMiloš JelovacMihailo Jovanović, Jasna Pejović, Veronika JovanovićIvan Martinović, Anita Marić, Savo Miljenović, Luka Jovović, Aleksandar MašićMilena Živković i Miloš Grbović.

“Studenti su se upoznali sa mogućnostima 3D štampe hrane kao i 3D štampe kuhinjskog mobilijara koristeći reciklirajuće filamente koji su dobijeni od kukuruza. Kreirali su svoje prve 3D modelovane radove i to oz oblasti kuhinjskog mobilijara koji se mogu pogledati u prezentaciji. Intenzivni časovi 3D modleovanja doveli su do jako dobrih rezultata. Takođe, student su radili radionice sa 3D olovkama kuhinjskog mobilijara za djecu u vrtićima u saradnji sa Zavodom za školstvom Crne Gore. Ovi kreirani 3D modeli koji se mogu izrađivati od biorazgradivog PETG filamenta biće ponuđene kompanijama za dostavu hrane. Studenti su bili u prilici da vide kako funkcioniše i 3D štampač za hranu dobijen kroz projekat Erasmus SMART plus projekat na kome je Elektrotehnički fakultet partner”, kazala je Đukanović.

Projekat  je finansirao  Fond  za inovcije Crne Gore kao jedan od 10 prihvaćenih projekata (32 projekta su pozitivno ocijenjena), u okviru programa za podsticanje razvoja inovacione kulture i organizaciju edukacija u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore. Partneri na projektu su 3D soba, Eklektik foto studio i Zavod za školstvo Crne Gore.

 

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.