Ljetnja škola 2024 u okviru projekta MONUSEN




Ljetnja škola 2024 u okviru projekta MONUSEN

U Kotoru će se od 3. do 8. juna 2024. godine organizovati Ljetnja škola u okviru projekta MONUSEN, koja će obuhvatiti obuke u cilju unapređenja znanja i razvoja vještina studenata i istraživača Univerziteta Crne Gore u oblasti podvodnih komunikacija, sklapanja i testiranja COTS bespilotnih brodskih vozila, kao i pomorskih robotskih sistema.

Istraživači sa Univerziteta Njukasl održaće predavanja iz oblasti podvodnih akustičnih komunikacija u cilju transfera novih znanja o dizajnu modulacionih šema proširenog spektra, formata komunikacionih paketa za podvodnu komunikaciju, simulaciji realističnih izobličenja kanala za procjenu performansi komunikacije, projektovanju i testiranju efektivnih struktura prijemnika za podvodnu akustičku komunikaciju, kao i prikupljanju i obradi eksperimentalnih podataka.

Stručnjaci Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR) održaće predavanja o sklapanju i testiranju bespilotnih brodskih vozila COTS, dok će eksperti Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prikazati svoje iskustvo u pomorskim robotskim sistemima u smislu komunikacija, kontrole, senzorike i kibernetičke sigurnosti. Učesnici će upoznati LoRa tehnologiju za komunikaciju, određivanja rastojanja i lokalizaciju sistema sa više robota u realnom scenariju, napredne i najnovije tehnike koristeći navigaciju i kontrolu zasnovanu na podacima, naučiti kako da otkriju nepravilne objekte na slikama side-scan sonara, učiti o problemima vezanim za sajber-bezbjednosti u pomorskoj robotici i IoT-u i analiziraće scenarije realiiitčnih problema i načine njihovog rješavanja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.