Budva središte svjetskih inovacija: 13. MECO konferencija okupila naučnike sa pet kontinenata
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Budva je danas postala centar inovacija i naprednih tehnologija otvaranjem Trinaeste Mediteranske konferencije o ugrađenim računarskim sistemima – (13th mediterranean conference on embedded computing – MECO2024). Ova prestižna konferencija okuplja vodeće naučnike i stručnjake iz oblasti računarskih i ICT nauka, iz više od 40 zemalja sa svih pet kontinenata.

Na otvaranju konferencije, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr Budimir Lutovac, je izjavio: "Otvaranje MECO2024  je izuzetna prilika da naši stručnjaci predstave svoje radove i da se povežu sa kolegama iz cijelog svijeta. Ova konferencija potvrđuje rastuću ulogu Crne Gore u globalnoj naučnoj zajednici."

Prof. dr Radovan Stojanović, jedan od osnivača MECO konferencije i njen predsjedavajući, rekao je: "MECO je postala sinonim za izvrsnost u oblasti računarskih sistema. Svake godine privlačimo sve veći broj istraživača i inovatora, što govori o kvalitetu naše zajednice. Posebno smo ponosni na veliki broj mladih naučnika koji su dio ove priče."

Učesnike ove prestižne konferencije pozdravili su i Marica Melović, v. d. generalna direktorica Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost, kao predstavnik Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kao i izvršna direktorica Fonda za inovacije, Bojana Femić-Radosavović.

Ove godine, MECO nastavlja sa zavidnim rezultatima. Preko 130 prihvaćenih radova i referata od oko 400 autora sa 220 institucija iz 40 zemalja sa pet kontinenata. Predavači po pozivu i mnogobrojni projekti dodatno ističu značaj konferencije, kako je ukazao prof. dr Radovan Stojanović. Kvalitativni pomak ovogodišnje MECO konferencije predstavlja znatan broj radova iz razvijenih tehnoloških zemalja, kao što su Njemačka, SAD, Velika Britanija, Skandinavske zemlje, Francuska i Italija, kao i povećano interesovanje kineskih i indijskih univerziteta.

Posebno raduje i ohrabruje činjenica da MECO  konferencija ostaje izazov za mlade naučnike regiona i svijeta, što potvrđuje većina radova čiji su autori doktorandi prestižnih univerziteta. Tu je i činjenica da je preko 300 recenzenata učestvovalo u selekciji radova. MECO konferencija kroz 13 godina kvalitetnog rada visoko je pozicionirala Crnu Goru i Univerzitet Crne Gore na polju računarskih nauka.

MECO konferenciju prati jedna od najpoznatijih ljjetnjih škola za oblast Cyber Physical Systems and Internet of Things (IoT), koja se ove godine održava po peti put i na kojoj su pravo učešća zaslužili studenti iz Belgije, Italije, Njemačke, Holandije i Portugalije. Zahvaljujući svojim rezultatima, školu će pohađati i izabrani studenti ETF-a i PMF-a Univerziteta Crne Gore, koje su organizatori nagradili besplatnim učešćem.

MECO se smatra najreferentnijom međunarodnom naučnom konferencijom poteklom sa crnogorskog tla. Citirana je u svim referentnim bazama podataka, kao što su IEEE, SCOPUS, Web of Science (WoS), SCImago, Google Scholar, DBL, ResearchGate itd. Posjeduje impakt faktor od 2012. U prethodnih 12 edicija publikovala je 1.666 naučnih radova koji su citirani oko 10.000 puta. MECO je svrstana u top konferencije iz oblasti računarskih nauka i elektrotehnike. Jedan je od rijetkih crnogorskih naučno-tehnoloških proizvoda među prvih 500 u svijetu.

Organizator MECO  konferencije je međunarodni konzorcijum kojeg sačinjavaju Univerzitet Crne Gore, krovna organizacija inženjera i tehničara u oblasti elektrotehnike i kompjuterskih nauka IEEE, Evropska asocijacija za mikroelektroniku EUROMICRO, Crnogorska asocijacija za nove tehnologije MANT, inovativna kompanija Mediterranean Excellence in Computing and Ontology - MECOnet , Tehnički univerzitet u Ajdhovenu, Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Zagrebu, Institut za industrijske sisteme, Grčka i ostali ne manje značajni partneri. Konferenciju pomažu i aktivno prepoznaju Evropska komisija, Vlada Crne Gore, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja i Fond za inovacije Crne Gore. Od sponzora se ističu domaće društveno odgovorne i referentne kompanije u oblasti elektrotehnike i računarskih tehnologija, Čikom, Coinis, Simes inženjering, Elkon i Crnogorski elektroprenosni sistem.

Konferencija će raditi uživo i onlajn, a više informacija o konferenciji i ovogodišnjem programu je dostupno na: MECO konferencija i Program MECO2024.

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.