Lazar Šćekić, najbolji student Elektrotehničkog fakulteta




Lazar Šćekić, najbolji student Elektrotehničkog fakulteta

O putu do uspjeha, zalaganjima, motivaciji, planovima za budućnost i savjetima za mlađe kolege razgovarali smo sa Lazarom Šćekićem, najboljim studentom Elektrotehničkog fakulteta (9.81) za tekuću studijsku godinu.

 

UCG: Proglašeni ste za najboljeg studenta svog fakulteta za tekuću studijsku godinu, šta za vas predstavlja ova nagrada?

Šćekić: Ova nagrada predstavlja kako priznanje za moj dosadašnji rad, tako i podstrek za buduće profesionalno usavršavanje.

 

UCG: Koliko je odricanja bilo potrebno da bi se postigao navedeni uspjeh?

Šćekić: Zbog same obimnosti svih studijskih programa na akademskim studijama, za zadovoljavajući stepen razumjevanja materije koja se obrađuje na svim predmetima je neophodan kontinuiran samostalan rad i, kao takav, zahtjeva dosta uloženog vremena i truda, pa je potrebna dobra organizacija kako bi se uskladile obaveze vezane za fakultet i one van njega. Naravno, za očekivati je da ovakav sklad nije uvijek moguće ostvariti, međutim odricanje je ono na šta smo svi bili spremni kad smo započeli studije.

 

UCG: Kojim aktivnostima na fakultetu ste se bavili i koliko mislite da su pomogle u sticanju određenih znanja i vještina? 

Šćekić: Osnovne studije su uglavnom fokusirane na teorijskoj nastavi, što često zna da bude obeshrabrujude, međutim smatram da je dobro poznavanje teorije preduslov za praktičan rad, kao i da je praktična nastava uslovljena budžetom fakulteta i da fakulteti sa znatno vedim budžetom nastavu na osnovnim studijama obavljaju strogo teorijski.

 

UCG: Šta je za vas predstavljalo motivaciju tokom studija?

Šćekić: Glavna motivacija mi je bila da budem bolji od sebe u prethodnom semestru ili godini i mislim da je jedan od najvažnijih preduslova za uspjeh-učenje na sopstvenim greškama.

 

UCG: Koje zadatke i ciljeve ste postavili sebi za predstojeći period, u domenu profesionalnog usavršavanja?

Šćekić: Nakon sticanja BSc diplome, planiram da upišem specijalističke studije na Univerzitetu Crne Gore.

 

UCG: Koju poruku biste poslali generacijama koje će se u budućnosti opredijeliti za vaš fakultet?

Raičević: U vremenu kada je neophodno predi na nekonvencionalne izvore električne energije, električne automobile i uzimajudi u obzir konstantan razvoj tehnologije, oblast elektrotehnike je veoma atraktivna, međutim smatram da to nije ono što treba da bude presudno u odabiru fakulteta. Od presudnog značaja je to da li sebe vidite u ovom poslu ili ne, jer dete se u suprotnom cijelog života baviti nečim što ne volite.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.