Seminar o elektroenergetskim sistemima budućnosti




Seminar o elektroenergetskim sistemima budućnosti

 

Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore organizuje seminar “Ekološki, tržišno orjentisani i regionalno povezani elektroenergetski sistemi budućnosti",  13. maja u Svečanoj sali Elektrotehničkog fakulteta, sa početkom u 10:30h.

Riječ je o događaju koji se realizuje u okviru H2020 programa CROSSBOW , najznačajnijeg projekta iz oblasti elektroenergetike, koji će okupiti iz regiona i šire.  

Seminar će se baviti najsavremenijim temama iz oblasti elektroenergetskih sistema i okupiti eminentne stručnjakei naučnike, predstavnkei vodećih energetskih kompanija Crne Gore i regiona, a učestvovaće i ministarka nauke dr Sanja Damjanović.

Tehničku podršku pri realizaciji seminara će pružati Evropsko udruženje studenata elektrotehnike u Crnoj Gori - EESTEC LC Podgorica

Zbog velikog interesovanja i ograničenog kapaciteta sale, molimo vas da se prijavite na vrijeme. Prijave se zatvaraju 11. maja u 16h, a možete se prijaviti na sljedećem linku: https://forms.gle/1KeNQnUAExK5hcTBA.

 

O PROJEKTU CROSSBOW

U ime Elektrotehničkog fakulteta projektom rukovodi prof. dr Saša Mujović.

Projekat ima za cilj da pruži usluge predstavnicima prenosnih mreža pri različitim scenarijima, kako bi se promovisale održive električne mreže, koje sadrže veću penetraciju obnovljivih izvora energije u cjelokupnoj proizvodnji i pružaju mogućnost uspostavljanja panevropskih balansnih tržišta električne energije, bliskih realnom vremenu.  Projekat CROSSBOW se odnosni na zajedničko korišćenje resursa kako bi se podstaklo prekogranično upravljanje varijabilnim obnovljivim energijama i jedinicama za skladištenje, te omogućio visok nivo ulaska čistih energija na tržište, a smanjenje oprerativnih troškova i pobošljanje ekonomske koristi.

Sa Elektrotehničkog fakulteta u okviru CROSSBOW projekta učestvuju 4 predstavnika: rukovodilac projekta, prof. dr Saša Mujović, Dr sc. Martin Ćalasan, i magistranti na Elektrotehničkom fakultetu, Filip Drinčić i Lazar Nikitović. 

Prošle godine je u okviru istog projekta uspješno organizovam seminar "Tržišno orijentisani elektroenergetski sistemi sa distribuiranim generatorima i sistemima skladištenja električne energije“.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.