Prvoplasirani projekat studenata Elektrotehničkog fakulteta UCG: Spoj ekologije i 3D štampe na inovativan način




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na finalnom takmičenju Startup akademije Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, pobjedu i novčanu nagradu u iznosu od 1000 eura osvojio je tim IAMS koji čine studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore: Slaven MinićIvona VujoševićAleksandar Miličić i Milica Kovačević. Tim povodom razgovarali smo sa predstavnikom tima Slavenom Minićem.

On je izrazio zahvalnost Startup akademiji ETF-a i kompanije Amplitudo koja je njegov tim motivisala da se fokusiraju na jedan od problema u državi - zagađenje životne sredine.

Image"U četvoromjesečnom periodu u kojem smo imali pravo na mentorsku podršku Ljuba Kneževića, savjetnika predsjednika Vlade Crne Gore za energetiku, prevazišli smo probleme i razvili nove načine djelovanja koji su omogućili da naša ideja bude dovoljno razvijena kako bi zavrijedila povjerenje žirija", kazao je student.

U mjesecima kada je bilo prekomplikovano sastajati se u realnom svijetu, Slaven kaže da se njegov tim koristio onlajn platformama razvijajući projekat koji na inovativan način spaja ekologiju i 3D štampu.

"U Crnoj Gori se u 2019. godini proizvelo 23.000 tona plastičnog otpada. Prema Strategiji Crne Gore za upravljanje otpadom do 2030. godine, u 2020. godini predviđeni stepen reciklaže trebao je da bude 50%, međutim stepen reciklaže prema zvaničnim izvještajima u ovoj godini iznosi  tek 3%. Ovdje smo osjetili potrebu da doprinesemo, a imajući u vidu rastuću popularnost 3D tehnologije, odlučili smo da spojimo ove dvije stvari. Tako smo došli do finalne ideje: recikliranje plastičnog otpada u svrhu proizvodnje filamenta za potrebe 3D štampe", dodao je on.

On kaže da su članovi njegovog tima imali poteškoća da pronađu one studente koji bi učestvovali na Akademiji i bili zainteresovani za vannastavne aktivnosti.

Iako, kako kaže Slaven, osjećaju trud Univerziteta da promijeni trenutno stanje i ponudi kvalitetne sadržaje, na akademijama, kursevima, takmičenjima, kao aktivne činioce studentskog života uglavnom viđaju iste ljude.

Njegov tim, dodaje, vjeruje da će se trud isplatiti, Akademija postati tradicija, konkurencija bolja, a takmičenja zabavnija.

"Kako bi doprinijeli naporima Univerziteta, pozivamo sve da se od idućeg semestra učlane u studentsku organizaciju BEST, počnu da dolaze na sastanke debatnog kluba Fakulteta političkih nauka ili pokrenu aktivnost za koju misle da fali studenskom životu", poručuje on.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/prvoplasirani-projekat-studenata-etf-a-spoj-ekologije-i-3d-stampe-na-inovativan-nacin

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/282427/studenti-etf-a-spojili-ekologiju-i-3d-stampu.html

https://www.antenam.net/drustvo/161582-studenti-spojili-ekologiju-i-3d-stampu

https://mina.news/mina-business/spoj-ekologije-i-3d-stampe-na-inovativan-nacin/

https://fosmedia.me/index.php/infos/drustvo/prvoplasirani-projekat-studenata-etf-spoj-ekologije-i-3d-stampe-na-inovativan-nacin

https://www.aktuelno.me/crna-gora/studenti-etf-a-spojili-ekologiju-i-3d-stampu/

 

 

Image

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.